Com usa l’ANC la imatge de Gandhi?

mahatma gandhi
mahatma gandhi

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha promocionat amb la imatge d’una de les figures més cèlebres del segle XX, el dirigent indi Mahatma Gandhi, la convocatòria, el pròxim 6 de maig, d’una “marxa groga” de 32 kilòmetres, entre Martorell i la platja del Prat de Llobregat.

L’esdeveniment es pretén emmirallar en la Marxa de la Sal del 1930, una mobilització amb un recorregut deu cops més llarg que la de l’ANC -uns 300 km- amb què Gandhi va liderar la desobediència civil contra el monopoli en la producció de sal per part de l’Imperi Britànic.

“Els catalans també fem sal”
, fa córrer ara l’ANC en el cartell promocional on també demana “vine de groc” i “vine a exigir la llibertat dels presos i preses polítiques i dels exiliats i exiliades”. “Acte a les 15 hores. Performances i parlament”, s’hi anuncia. L’ANC també ha difós la “marxa groga” amb un vídeo que conté imatges d’arxiu de la Gandhi Serve Foundation.

Les comparacions que l’independentisme estableix entre la seva causa i els seus dirigents amb causes i icones universalment reconegudes té, quant a Gandhi, un precedent principal en declaracions d’Artur Mas quan era president. El 2013, en un viatge a l’Índia, va dir que el procés estava inspirat en la figura icònica de la desobediència no violenta. Un any abans, l’havia citat per respondre a les crítiques del socialista José Bono: “Quan ens comencen a atacar ja sabem que hem començat a guanyar”.

(Visited 56 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari