Els coralls seran sempre nostres

La manca de govern efectiu a la Generalitat i la paràlisi del Parlament –empantanegat des de fa quatre mesos en la rocambolesca cerimònia de la investidura del nou president– no només ho paguem el conjunt de la societat catalana i, en especial, les 40.000 persones que esperen i desesperen per cobrar la renda mínima d’inserció. També les delmades colònies de coralls que queden al litoral de la Costa Brava, que no tenen dret a vot ni poden queixar-se.

Abans dels fets d’octubre, el departament d’Agricultura de la Generalitat havia decretat l’establiment d’una moratòria de deu anys per l’extracció de corall vermell a la zona marítima de la seva competència, entre el cap de Begur i la frontera francesa. Aquesta decisió venia avalada per un informe de l’Institut de Ciències del Mar del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), que alertava de la precària situació de les colònies de corall, sotmeses durant anys a l’espoli dels pescadors que es dediquen a aquest lucratiu negoci, prohibit en altres indrets de la Mediterrània.

Però el ministeri espanyol d’Agricultura s’ha deixat convèncer per les pressions del lobby coraller i ha atorgat 12 llicències per extreure aquesta preuada planta –emprada per fer joies– entre la zona d’Arenys de Mar i Begur. Els ecologistes i els biòlegs marins s’han posat les mans al cap davant aquesta decisió del departament de la ministra Isabel García Tejerina, que consideren un disbarat.

Establir fronteres al mar és molt difícil. Amb l’atorgament d’aquestes 12 llicències, el ministeri d’Agricultura obre les portes al fet que els desaprensius puguin continuar espoliant els coralls de la Costa Brava, en la zona on la Generalitat ha establert la moratòria, i després fer veure que procedeixen de l’àrea d’explotació autoritzada per Madrid. A més, és segur que el litoral entre Arenys de Mar i Begur quedarà absolutament devastat, ja que ni tan sols existirà la veda de sis mesos vigent fins ara.

Amb un govern de la Generalitat operatiu i fort, sostingut per una sòlida majoria parlamentària, situacions com l’autorització ministerial per a l’extracció de corall a la Costa Brava serien impensables i, en tot cas, mereixerien una contundent resposta política i judicial. L’anterior consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, està vivint a Bèlgica i, en aplicació de l’article 155, aquest departament de la Generalitat ha quedat sota la tutela del ministeri d’Isabel García Tejerina, que, òbviament, impedirà que l’administració catalana emprengui mesures per anul·lar les 12 llicències que s’han atorgat per extreure corall.

Jo tinc el màxim respecte pels presos independentistes. Però també han de ser conscients del desastre absolut que han provocat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides