Xiulada a l’himne

La primera final de la Copa del Rei després de l'1-O 
Títol de la imatge
Títol de la imatge

Com era previsible, l’himne d’Espanya i el Rei Felip VI han estat xiulats avui a la final de la Copa de la Copa del Rei, que enfronta el Barça amb el Sevilla a Madrid. Això no obstant, la xiulada aquest any ha estat força esmorteïda gràcies a l’alt volum de l’himne.

L’escridassada ha reobert un any més el debat jurídic i polític. El dilema és el mateix d’edicions anteriors: si actes d’aquest tipus són llibertat d’expressió o poden ser considerats un delicte.

L’única diferència respecte a anys anteriors és la sentència de l’Audiència Nacional contra l’empresari Santiago Espot, condemnat per injúries a la Corona per promoure la xiulada de 2015.

Però així i tot no hi ha un criteri unificat sobre això, ja que la Llei contra la Violència a l’Esport no recull de manera explícita que sigui conducta mereixedora de sanció xiular l’himne.

El partit d’aquest dissabte entre Sevilla i F.C. Barcelona està marcat de manera inevitable per les conseqüències del referèndum de l’1 d’octubre. Els polítics independentistes presos, la fugida de Carles Puigdemont i altres exconsellers per evitar la Justícia, sumats a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, han motivat la xiulada encara.

Abans del partit, membres de seguretat han requisat elements grocs i altres estris reivindicatius, com pancartes que demanaven la llibertat dels polítics independentistes empresonats.

Abans de les xiulades, el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, avançava que l’escridassada tindria conseqüències. Un extrem recolzat, segons el ministre, pel Comitè Antiviolència i l’aplicació de la Llei contra la Violència en l’Esport.

Des del Barça, el president del club, Josep Maria Bartomeu, ha demanat respecte per a “tots els símbols”. També ha dit que creia que la xiulada “no és per menysprear cap símbol, sinó en protesta per determinades actituds contra el poble de Catalunya en els últims anys”. “Continuem sense govern, amb polítics a la presó o vivint a l’estranger. S’intenta resoldre en els carrers un conflicte que hauria de ser polític”, ha apuntat Bartomeu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides