Vandellòs II, aturada per una fuita d’aigua

La planta es va parar divendres i els ecologistes denuncien que ha funcionat dues setmanes "de manera perillosa"
Título de la imagen
Título de la imagen

La central nuclear Vandellòs II portada des de divendres aturada després que s’observés una fuita d’aigua a l’edifici de contenció.

Seguint els procediments establerts, la central ha notificat el cessament de l’activitat al Consell de Seguretat Nuclear. L’empresa gestora, ANAV, assegura que la incidència “no ha tingut conseqüències per a les persones ni per al Medi Ambient”.

ANAV ha explicat en una nota de premsa, que la decisió operativa ha estat aturar la planta, tot i que els valors calculats d’aquest cabal se situen “molt per sota dels establerts per les especificacions tècniques de funcionament de la central”.

Ecologistes en Acció acusa ANAV i el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) d’haver fet la vista grossa amb la detecció de la fuita d’aigua provinent de l’edifici de contenció (on hi ha el reactor nuclear de la central).

Ecologistes en Acció, però, assegura que la irregularitat ja feia dues setmanes que s’havia detectat i, fins i tot, relacionat amb aquesta “barrera de pressió”, però que tot i això la planta va continuar funcionant.

Francisco Castejón, portaveu de l’entitat ecologista, assegura: “Tenim fonts fiables que ens confirmen que fa uns quinze dies que es va detectar la fuita i que fins i tot es va atribuir a la barrera de pressió, i si passa això, les especificacions tècniques de funcionament deixen molt clar que la planta s’ha d’aturar immediatament”.

Castejón considera “una irresponsabilitat” haver trigat tant a prendre la decisió d’aturar la central nuclear perquè “una fuita pot ser un símptoma d’una irregularitat més greu, com una vàlvula que està a punt de trencar-se, i això suposa un risc molt important per a la seguretat de les persones i per al medi ambient”.

Els ecologistes també discrepen de com s’ha classificat la gravetat de l’incident (nivell 0 a l’escala internacional que mesura els incidents nuclears). “És contradictori aturar una planta i dir que és nivell 0; almenys hauria de ser un nivell 1”, conclou Castejón.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides