Qui ha denunciat la manipulació de l’última enquesta del CEO?

Título de la imagen
Título de la imagen

El Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), l’organisme que dirigeix Jordi Argelaguet, torna a estar en el centre de les polèmiques. L’última enquesta sobre el context polític, difosa el passat divendres 23 de febrer, ha xocat profundament els independentistes: segons aquest estudi demoscòpic, els partidaris de la secessió de Catalunya haurien baixat al 40,8% -quan el mes d’octubre eren el 48,7%- i els contraris haurien pujat fins al 53,9%. Això ha fet que tots els mitjans de comunicació hagin destacat el “frame” que l’independentisme punxa i ha caigut 8 punts en els últims dos mesos.

Catalunya és una societat petita i moure els corrents d’opinió de fons no es fa d’un dia per l’altre. Per això sorprèn que l’opció independentista hagi patit aquesta sotragada en un espai tan curt de temps. No es tracta que el CEO de Jordi Argelaguet “cuini” les dades demoscòpiques, que també ho fa de manera intensa i descarada. En aquest cas, com passa sempre, el truc està en el mostreig que tria l’empresa contractada per fer el treball de camp, en aquesta ocasió l’Instituto Apolda.

Segons han denunciat alguns independentistes a través de les xarxes socials, la mostra de 1.200 entrevistes seleccionada per l’Institut Apolda tenia una sobrerepresentació –en relació amb anteriors estudis del CEO- de persones castellanoparlants i això explicaria aquests sorprenents resultats. La mateixa situació, però a la inversa, ha estat denunciada per sectors constitucionalistes quan han detectat, en altres informes del CEO, una sobrerepresentació de persones enquestades que, per exemple, declaren les seves preferències per TV3, molt per sobre de l’audiència real d’aquesta cadena.

El director del CEO, Jordi Argelaguet, no és un professional que mereixi confiança. Exmilitant de l’MDT i d’ERC, l’any 2006 va passar a Convergència Democràtica i és en funció d’aquesta filiació política que va ser nomenat l’any 2011 director d’aquest centre. Aprofita l’altaveu mediàtic que li dona el CEO per enviar els missatges polítics que més convé en cada moment i sap que la clau és sempre la tria del mostreig de les enquestes, que condiciona els resultats que després es traslladen a l’opinió pública. En aquest sentit, el sociòleg independentista Salvador Cardús ha piulat a la xarxa en relació amb l’últim informe: “Sabeu si han aplicat l’article 155 a la mostra del CEO?”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides