Pérez de los Cobos acusa els Mossos d'”estafa” l’1-O

Amnistia Internacional critica el dispositiu policial
perez de los cobos faristol
perez de los cobos faristol

El coordinador del desplegament policial contra l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, descriu com una “estafa” el desplegament dels Mossos d’Esquadra durant aquella jornada. En la seva declaració com a testimoni, revelada per La Vanguardia, aquest coronel de la Guàrdia Civil també va explicar al magistrat Pablo Llarena, l’instructor de la causa per presumpta rebel·lió al Tribunal Suprem, que els Mossos, per facilitar el referèndum, pretenien “aparentar davant l’autoritat judicial” un compliment però “el que realment van fer va ser esperar que acabés a jornada, permetre l’escrutini, i després que la seva actuació no afectés, i de mutu acord, s’emportaven l’urna i les paperetes i ho comptabilitzaven com a col·legi tancat i una recollida”.

Pel que fa al major Josep Lluís Trapero, el va assenyalar com un responsable “absolutament alineat” amb la posició del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el conseller d’Interior, Joaquim Forn, i el director dels Mossos, Pere Soler. Així mateix, va acusar els Mossos d’haver alertat als responsables de les meses la vigília de l’1-O que una patrulla passaria a les 6 del matí per comprovar si el punt de votació estava obert i evitar actuar davant la presència de concentracions de persones.

D’altra banda, segons la mateixa informació, Pérez de los Cobos va puntualitzar que l’1-O no hi va haver càrregues policials, sinó “actuacions policials per complir el mandat judicial”.

Crítica d’Amnistia Internacional
L’informe anual d’Amnistia Internacional, però, considera que aquell dia, “els funcionaris encarregats de fer complir la llei van emprar una força excessiva contra manifestants que van oposar una resistència pacífica a l’operació judicial”, i recorda que una persona va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma disparada per un dels agents del dispositiu. També demana l’excarceració de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez i expressa que el govern català va celebrar un referèndum “desafiant diverses sentències del Tribunal Constitucional”.

(Visited 38 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari