Santi Vila contraataca

L'exconseller escomet des de 'La Vanguardia' el nacionalisme del procés i posa en el mateix sac del lepenisme i Donald Trump "la crida de Carme Forcadell" sobre 1714
santi vila tv3 2017
santi vila tv3 2017

Santi Vila, exconseller dels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont, ha publicat aquest dimecres un article a La Vanguardia crític amb el nacionalisme, amb especial esment a l’espanyol i el català, que inclou una escomesa contra el desenvolupament del procés.

Partint de l’assaig Sobre la tirania, de Timothy Snyder, es refereix a l'”onada populista que ha sacsejat Europa” i planteja que una democràcia sòlida pot ser segrestada per un poder exercit des del majoritisme i la demagògia.

Seguidament, expressa unes línies amb força ressons amb l’actualitat catalana: “En nom de la fidelitat al mandat del poble, els tirans d’avui i de sempre es reconeixen per la seva absoluta falta de respecte a l’ordenament legal i les institucions, que no dubten a posar entre les potes dels cavalls, sense manies, quan els convé. També, per la determinació a imposar totalitàriament el seu pensament i simbologia en tots els àmbits de la vida ciutadana, pública i privada. Sota la tirania, els carrers, les places i les converses esdevenen monocolors i monotemàtiques, confirmació de la inevitabilitat i legitimació de les posicions que es volen hegemòniques”.

De manera més explícita, Vila critica que “la política de la inevitabilitat i la subsegüent evolució cap a discursos de l’etern són dues de les característiques més palpables de les derives autoritàries“. I atribueix aquest pensament als nacionalistes “de Catalunya i d’Espanya, pels qui la consecució de la respectiva plenitud nacional és un fet teleològic, mera qüestió de temps o d’audàcia generacional”.

De fet, enquadra “la crida de Carme Forcadell a recuperar les llibertats perdudes el 1714” en una tradició on també ubica el lepenisme, Donald Trump i els partidaris del Brexit, que idealitza, segons exposa, “un temps passat, que en el fons mai no va existir com a tal” i “és evocat com una vertadera arcàdia feliç, perduda per la traïció de ciutadans indignes o per l’atac d’algun enemic exterior”.

Quant al marxisme i el capitalisme, l’exconseller destaca que Snyder insta els ciutadans a “fugir de gregarismes i de plantejaments idealistes, ja beguin de les teories de la inevitabilitat o de les de l’etern”, i afegeix: “No està escrit a cap taula sagrada que els espanyols cada dues o tres generacions estiguin condemnats a barallar-se entre ells, ni tampoc que Catalunya necessàriament hagi d’acabar esdevenint tard o d’hora un estat independent“.

Santi Vila, imputat i excarcerat després de pagar una fiança en la mateixa causa que afecta tota la resta dels membres del darrer govern de la Generalitat, va promocionar-se com a candidat del PDECat després d’abandonar el govern català la vigília que la majoria independentista del Parlament aprovés instar l’executiu a iniciar el procés constituent. Des d’aleshores ha estat la diana de les crítiques dels independentistes -inclosos excompanys de govern i de partit, com Neus Munté-, particularment per l’encaixada de mans amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Recentment, ha fitxat per Aigües de Banyoles. També prepara un assaig sobre el procés.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides