Santi Vila contraataca

L'exconseller escomet des de 'La Vanguardia' el nacionalisme del procés i posa en el mateix sac del lepenisme i Donald Trump "la crida de Carme Forcadell" sobre 1714
santi vila tv3 2017
santi vila tv3 2017

Santi Vila, exconseller dels governs d’Artur Mas i Carles Puigdemont, ha publicat aquest dimecres un article a La Vanguardia crític amb el nacionalisme, amb especial esment a l’espanyol i el català, que inclou una escomesa contra el desenvolupament del procés.

Partint de l’assaig Sobre la tirania, de Timothy Snyder, es refereix a l'”onada populista que ha sacsejat Europa” i planteja que una democràcia sòlida pot ser segrestada per un poder exercit des del majoritisme i la demagògia.

Seguidament, expressa unes línies amb força ressons amb l’actualitat catalana: “En nom de la fidelitat al mandat del poble, els tirans d’avui i de sempre es reconeixen per la seva absoluta falta de respecte a l’ordenament legal i les institucions, que no dubten a posar entre les potes dels cavalls, sense manies, quan els convé. També, per la determinació a imposar totalitàriament el seu pensament i simbologia en tots els àmbits de la vida ciutadana, pública i privada. Sota la tirania, els carrers, les places i les converses esdevenen monocolors i monotemàtiques, confirmació de la inevitabilitat i legitimació de les posicions que es volen hegemòniques”.

De manera més explícita, Vila critica que “la política de la inevitabilitat i la subsegüent evolució cap a discursos de l’etern són dues de les característiques més palpables de les derives autoritàries“. I atribueix aquest pensament als nacionalistes “de Catalunya i d’Espanya, pels qui la consecució de la respectiva plenitud nacional és un fet teleològic, mera qüestió de temps o d’audàcia generacional”.

De fet, enquadra “la crida de Carme Forcadell a recuperar les llibertats perdudes el 1714” en una tradició on també ubica el lepenisme, Donald Trump i els partidaris del Brexit, que idealitza, segons exposa, “un temps passat, que en el fons mai no va existir com a tal” i “és evocat com una vertadera arcàdia feliç, perduda per la traïció de ciutadans indignes o per l’atac d’algun enemic exterior”.

Quant al marxisme i el capitalisme, l’exconseller destaca que Snyder insta els ciutadans a “fugir de gregarismes i de plantejaments idealistes, ja beguin de les teories de la inevitabilitat o de les de l’etern”, i afegeix: “No està escrit a cap taula sagrada que els espanyols cada dues o tres generacions estiguin condemnats a barallar-se entre ells, ni tampoc que Catalunya necessàriament hagi d’acabar esdevenint tard o d’hora un estat independent“.

Santi Vila, imputat i excarcerat després de pagar una fiança en la mateixa causa que afecta tota la resta dels membres del darrer govern de la Generalitat, va promocionar-se com a candidat del PDECat després d’abandonar el govern català la vigília que la majoria independentista del Parlament aprovés instar l’executiu a iniciar el procés constituent. Des d’aleshores ha estat la diana de les crítiques dels independentistes -inclosos excompanys de govern i de partit, com Neus Munté-, particularment per l’encaixada de mans amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Recentment, ha fitxat per Aigües de Banyoles. També prepara un assaig sobre el procés.

(Visited 35 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari