Quin periodista ha patinat amb Mireia Boya?

Carlos Enrique Bayo
Carlos Enrique Bayo

La declaració de l’exdiputada cupaire Mireia Boya al Tribunal Suprem ha estat envoltada, en les hores i dies previs, d’un clima d’alt voltatge emocional, com poques vegades s’ha viscut durant el llarg procés independentista. La possibilitat que el jutge Pablo Llarena pogués dictar, aquest dimecres 14, ordre de presó contra la política aranesa després d’escoltar la seva declaració va desfermar una onada de solidaritat preventiva, especialment intensa a través de les xarxes socials.

Ja fa dies que se sabia que la Fiscalia no pensava demanar mesures cautelars contra Mireia Boya i, per tant, tot apuntava que el magistrat del Tribunal Suprem no l’enviaria a la presó. La dirigent cupaire està inclosa en el sumari sobre la fallida proclamació de la República Catalana perquè el seu nom figura en el dietari que portava Josep Maria Jové, exsecretari general del departament d’Economia i mà dreta d’Oriol Junqueras, en una llibreta Moleskine. Però el paper de l’exdiputada aranesa en el sanedrí que va preparar la secessió de Catalunya va ser molt tangencial i no tenia cap responsabilitat en l’organigrama executiu.

Però el dia 13 a la tarda, hores abans que Mireia Boya viatgés a Madrid per declarar davant el Tribunal Suprem, va saltar la bomba. El periodista Carlos Enrique Bayo, cap d’investigació del diari Público, de Jaume Roures, va afirmar, taxatiu, al programa Estat de gràcia, de Catalunya Ràdio: “A Mireia Boya la posaran a la presó. No ho crec, ho sé”. Això va provocar que les emocions i les mostres de solidaritat amb la política aranesa es desbordessin, fins al punt que es va llogar un autocar per anar a fer-li costat a Madrid.

Carlos Enrique Bayo és un periodista que té un gran predicament en l’univers independentista. Ell i la seva col·lega Patricia López van publicar la conversa entre l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’exdirector de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, i van menar una exhaustiva investigació periodística sobre l’anomenada Operació Catalunya. El documental Les clavegueres d’Interior, dirigit per Jaume Roures i difós per TV3, està basat en els articles de Carlos Enrique Bayo i Patricia López a Público.

Però, en aquesta ocasió, Carlos Enrique Bayo ha fallat estrepitosament en els seus pronòstics i ha demostrat que les seves fonts no eren en absolut fiables. Mireia Boya no només va ser deixada en llibertat sense fiança pel jutge Pablo Llarena: de manera involuntària, la seva declaració, afirmant que la DUI es va proclamar efectivament, és de gran valor provatori per a la Fiscalia i per al jutge instructor per mantenir la inculpació contra Oriol Junqueras, Joaquim Forn –actualment, en presó- i tots els membres de l’anterior govern de la Generalitat, començant pel president Carles Puigdemont.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides