Revolta a Osona contra les falses cooperatives

L'escorxador prescindeix d'una cooperativa que, arran de les vagues i sota pressió de la Inspecció de Treball, havia acceptat les garanties laborals de la llei catalana
Título de la imagen
Título de la imagen

Grupo Jorge SL ha maniobrat amb contundència per impedir que els treballadors de Le Porc Gourmet, l’escorxador que té a Santa Eugènia de Berga (Osona), puguin collir els fruits de la seva lluita contra la precarietat laboral. Per assolir unes condicions dignes en un centre de treball conegut en el sector per la seva extrema precarietat, van convocar la passada tardor, per primer cop en aquest escorxador, jornades de vaga que, finalment, van arrossegar Clavial, una de les cooperatives que hi aporten empleats, a acceptar la normativa sobre cooperatives aprovada el març de l’any passat pel Parlament de Catalunya.

En aquesta decisió ha estat clau la pressió exercida per la Inspecció de Treball, que instava Clavial a funcionar d’acord amb les modificacions legals referents als drets dels socis i el règim de treball. Aquestes havien de desincentivar la cooperativa vertical (o falsa cooperativa), una desvirtuació del model cooperatiu amb què empresaris del sector han maximitzat beneficis privant de drets els treballadors. L’objectiu era i és equiparar les condicions dels empleats de les cooperatives amb les d’aquells emparats pel conveni sectorial pel fet d’estar contractats directament.

ELS 500 DE CLAVIAL

Però segons denuncia Càrnies en Lluita, la plataforma creada per combatre la precarietat del sector, Grupo Jorge no només ha pressionat durant els darrers mesos per convèncer treballadors, mitjançant amenaces de perdre la feina, de canviar de cooperativa i sumar-se a Auga, amb seu social a Lugo, per poder eludir així les exigències que marca la llei catalana. Després que l’assemblea de Clavial acceptés adequar els seus estatuts a les condicions del nou marc legal català, Grupo Jorge va decidir trencar el vincle contractual al·legant un incompliment i pèrdua de competitivitat, de manera que deixarà al carrer els 500 treballadors que aquesta cooperativa li aportava, la majoria d’origen estranger.

Una vintena han passat a Auga, segons explica l’advocat de Càrnies en Lluita i del sindicat COS Antoni Iborra. Aquesta plataforma antiprecarietat assenyala que Grupo Jorge ha adoptat la mesura com a represàlia per seguir beneficiant-se d’un frau alhora que practica el “terror empresarial”.

En aquest context, 28 treballadors que havien d’iniciar el seu torn a les 4 de la matinada del passat 1 de febrer no van poder accedir a l’escorxador perquè l’empresa els va notificar aleshores –sense avís previ, segons Càrnies en Lluita– que s’havia extingit el seu contracte. Aquests no eren empleats de Clavial, sinó de TAIC, l’altra cooperativa que també ha estat aportant mig miler d’empleats a Le Porc.

Arran d’aquest fet, Càrnies en Lluita va anunciar que acusarà Le Porc Gourmet davant la Inspecció de Treball d’aplicar un ERO encobert“, ja que, segons argumenta Iborra, l’empresa va tancar el darrer exercici amb beneficis i no s’ha implementat cap reorganització interna que justifiqui les seves controvertides mesures. Per postres, troben que l’empresa ha incorregut en una irregularitat perquè no va comunicar cap intenció de no renovar l’acord amb TAIC abans de l’1 de gener. Quant als 28 acomiadats, han remarcat que tenen al darrere 28 famílies, moltes de les quals amb nens, i que no demanen favors, sinó un compliment de la llei. Alhora, acusen TAIC de no defensar els seus empleats-socis, i asseguren que els companys que firmen amb Auga ho fan per por i no veuen reconegut cap dret. Els xifren en uns 200.

L’advocat Antoni Iborra explica a EL TRIANGLE que Grupo Jorge manté la seva negativa a dialogar: “L’empresa mai ha volgut negociar res amb els treballadors“. Aquests, tot i haver format un comitè de vaga, no disposen d’una representació formal, a diferència del cas d’Esfosa, l’escorxador de Vic on els treballadors van conquerir, després d’una vaga i un pols sense precedents, condicions laborals a l’alçada dels seus objectius.

De moment, això sí, la causa de tots ells s’ha difós arreu d’Espanya gràcies al retrat de la potent indústria càrnia ofert pel programa de La Sexta Salvados el passat diumenge, que ha inclòs la controvertida derivada de la dignitat dels animals de les granges. A més, han organitzat una acampada-protesta pels 28 de TAIC aquest dissabte a la plaça Major de Vic.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides