Més de mig govern cessat arriba a l’Audiència Nacional

Puigdemont, Puig, Ponsatí, Serret i Comín, absents en les declaracions per rebel·lió, sedició i malversació
puigdemont parlament 27 O
puigdemont parlament 27 O

Més de la meitat dels consellers del govern de la Generalitat que va destituir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, han arribat aquest dijous a l’Audiència Nacional, on han de prestar declaració davant la magistrada Carmen Lamela per la presumpta implicació de tots ells en la comissió de delictes de rebel·lió, sedició i malversació de diners públics.

Es tracta d’Oriol Junqueras (vicepresident econòmic), Raül Romeva (Afers Exteriors), Josep Rull (Territori i Sostenibilitat), Jordi Turull (Presidència), Joaquim Forn (Interior), Carles Mundó (Justícia), Meritxell Borràs (Governació) i Santi Vila (Empresa i Coneixement).

Vila, que ja s’ha promocionat com a pròxim candidat del PDECat a presidir la Generalitat, va abandonar l’executiu la vigília que es votés al Parlament instar el govern català a engegar el procés constituent i aplicar la llei de transitorietat i que el Senat aprovés l’aplicació de l’article 155 de la Constitució sobre les institucions catalanes. Ha arribat separat de la resta a l’Audiència Nacional. Forn i Borràs havien comparegut amb l’expresident Carles Puigdemont a Brussel·les el passat dimarts.

En canvi, han ignorat la citació els membres del govern cessat que, suposadament, romanen a Bèlgica a hores d’ara: a banda de Puigdemont, els exconsellers Toni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Meritxell Serret (Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) i Lluís Puig (Cultura).

Cerca i captura
Fonts jurídiques citades per la Cadena SER assenyalen que la magistrada Lamela pot reaccionar a l’absència de Puigdemont i aquests consellers, prèvia petició de la Fiscalia, redactant una ordre de recerca, captura i ingrés a la presó i remetent una ordre de detenció europea a les autoritats belgues. Segons la mateixa informació, els Mossos d’Esquadra no havien pogut notificar la citació per comparèixer a l’Audiència Nacional a aquests cinc membres de l’executiu.

Els membres de la Mesa, al Suprem
També a primera hora del matí, però al Tribunal Suprem, han arribat per declarar els membres de la Mesa del Parlament acusats per la Fiscalia dels mateixos delictes: Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. La Fiscalia els atribueix la promoció de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre a través de l’omissió de resolucions judicials i la crida a la població a presentar-se massivament en els punts de votació. A diferència del cas dels membres del govern a l’Audiència, el Suprem a decidit ajornar la declaració dels integrants de la Mesa: tindrà lloc el pròxim dijous, dia 9.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides