Mas protegeix Puigdemont

Recorda que ni la CUP ni l'ANC, que pressionen per la proclamació de la independència, presideixen Catalunya
mas 13 oct 17 tv3
mas 13 oct 17 tv3

“Cadascú fa el seu paper”, però “ni la CUP, ni l’ANC ni cap altra entitat presideix el Govern”. En aquests termes s’ha expressat a TV3 aquest divendres l’expresident de la Generalitat i president del PDECat, Artur Mas, sobre la pressió que està rebent el seu successor al capdavant del govern català, Carles Puigdemont, perquè proclami la independència. “A nivell de govern, qui decideix és el govern”, ha afegit.

“Vistes les condicions” i “la violència d’Estat”, Mas ha plantejat que “si ens pensem que la independència de Catalunya és, simplement, la manera de proclamar una república, és que no coneixem la realitat”. Troba que Puigdemont “té el cap endreçat” i que va encertar quan va suspendre la declaració d’independència en la sessió parlamentària del passat 10 d’octubre, un parer que xoca amb l’expressat per la CUP en la carta que ha remès a Puigdemont per demanar-li que proclami la República catalana. També ha dit que el dret a ser un país independent “es va guanyar” l’1-O amb la gent “rebent cops” per bé que “a efectes del govern” es troba en suspens.

“Tota la nostra batalla és que pugui haver unes eleccions de caire constituent”, ha assegurat l’expresident català, que té en el seu horitzó personal haver de fer front, juntament amb altres alts càrrecs del seu govern i sota l’amenaça d’un embargament de béns, una fiança de 5,25 milions d’euros imposada pel Tribunal de Comptes per l’organització de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Pel que fa al moment actual del procés, Mas indica que els terminis “no són la millor companyia” per l'”exigència” que comporten i que la independència serà només “estètica” si Catalunya no pot arribar a actuar com ho fa un Estat independent.

“Ni en els meus pitjors escenaris m’imaginava això (…) l’Estat està disposat a arribar fins a les últimes conseqüències”, ha expressat també al programa Els Matins d’aquest divendres quant a l’ús de la força policial. Sense aquella actuació, “quedava un pèl coix tot allò”, ha admès en referència a l’1-O. A més, ha dit que “són capaços” d’enviar l’exèrcit a Catalunya, una possibilitat no rebutjada per la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, les darreres hores.

D’altra banda, Mas ha descartat tornar a presentar-se a unes eleccions però s’ha mostrat obert a acceptar un paper no executiu per representar una Catalunya independent a l’exterior.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari