‘Pressing’ Puigdemont

Junqueras, la CUP, l'ANC i Demòcrates li reclamen que proclami ja la independència
puigdemont 10 octubre
puigdemont 10 octubre

Al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, se li acumulen les pressions dels que han estat els seus aliats en el procés perquè proclami la República independent de Catalunya.

La CUP, que li havia instat a fer-ho en un termini màxim d’un mes, li ha remès ara una carta amb què expressa que “vam perdre una oportunitat” el passat dia 10, quan Puigdemont va traslladar al Parlament els resultats de l’1-O, i li reclamen que ho faci abans que el govern espanyol apliqui l’article 155 de la Constitució.

Els cupaires li fan saber que “no entendrem que la resposta al requeriment del president Rajoy no se situï en els termes del mandat popular que vostè va assumir el passat dimarts”. També expressen que si el govern d’Espanya ha d’activar l’article 155, “que ho facin amb la república ja proclamada”: “Només proclamant la república serem capaces de situar-nos com un actor disposat a tutelar els drets civils i polítics de la població encara greument amenaçats”.

Per la seva part, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha empès en la mateixa direcció tot instant el govern català a aixecar la suspensió de la proclamació de la independència, que va decebre molts independentistes el passat dia 10, quan Puigdemont va emprendre l’anomenada via eslovena pronunciant un discurs confús sobre l’acceptació dels resultats de l’1-O.

L’entitat que president Jordi Sànchez troba que “atesa la negativa de l’Estat espanyol a qualsevol proposta de diàleg”, “ja no té cap sentit mantenir-la suspesa”. Així mateix, l’ANC demana al president i al govern catalans que implementin la Llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República.

Alhora, figures de la política catalana com l’expresidenta del Parlament, Núria de Gispert (Demòcrates) i l’exconseller socialista Ernest Maragall (MES) també s’han apuntat al pressing Puigdemont. Maragall ha escrit a Twitter que “és hora d’assumir el risc de la llibertat” i De Gispert ha respost que “des de Demòcrates estem d’acord. No volem declaracions simbòliques“.

L’expresidenta del Parlament, que havia signat un manifest a favor de proclamar la independència hores abans de la compareixença de Puigdemont, ha anunciat que la seva formació, una escisió independentista d’Unió, també demanarà a Puigdemont la proclamació de la República. Fins i tot el vicepresident econòmic, Oriol Junqueras, ha sumat pressió al seu soci de govern quan ha reaccionat a les paraules d’Ernest Maragall piulant que hi està “totalment d’acord”. En el mateix sentit s’ha pronunciat Antoni Castellà, diputat de Junts pel Sí i secretari general de Demòcrates.

El govern espanyol, d’altra banda, ha manifestat que si Puigdemont respon abans de dilluns al seu requeriment formal aclarint que no va proclamar la independència el passat dia 10, deixarà córrer l’aplicació del 155.

(Visited 23 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari