Tardà i Rufián, assenyalats com a instigadors en la causa per sedició

La Guàrdia Civil acusa Trapero d'"inacció flagrant" l'1-O concertada amb la Generalitat
tarda 20 setembre
tarda 20 setembre

Els presidents de les entitats independentistes ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, no són les úniques figures públiques de l’independentisme assenyalades per la Guàrdia Civil com a instigadors de les protestes que van impedir a una comitiva judicial abandonar les dependències del departament d’Economia el passat 20 de setembre.

Aquestes concentracions, que centren una investigació per la possible comissió d’un delicte de sedició, van comptar amb el “lideratge” dels diputats d’ERC al Congrés Joan Tardà i Gabriel Rufián, reflecteix la Guàrdia Civil en el seu darrer informe sobre els fets. Segons revelen diversos mitjans de Madrid, com la Cadena SER i l’agència EFE, les fotos de Sànchez, Cuixart, Rufián i Tardà figuren, concretament, en una diligència anomenada “arxius que reflecteixen el lideratge de mobilitzacions encaminades a impedir el compliment de les ordres judicials”, que forma part de l’atestat que la Guàrdia Civil ha remès a l’Audiència Nacional.

Es tracta de l’atestat l’aportació del qual va ajornar la setmana passada la decisió sobre l’eventual adopció de mesures cautelars, com ara la presó provisional, contra el major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, i Sànchez i Cuixart, que van declarar el passat dia 6 a com a investigats per sedició.

La desobediència de Trapero
Pel que fa a Trapero, a més, la Guàrdia Civil conclou que va emmascarar la seva desobediència en relació amb l’ordre d’impedir la celebració del referèndum de l’1-O. Segons l’atestat remès a la magistrada de l’Audiència Nacional Carme Lamela, les instruccions de Trapero als agents “van derivar en una inacció flagrant” que va obligar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a actuar, i “es va posar clarament de manifest que la tasca dels Mossos passava per no actuar” i donat el cas, en “obstaculitzar l’actuació d’aquelles altres policies”. Així mateix, s’assenyala que aquest comportament responia “a un pla premeditat” que atribueix a Trapero en connexió amb “membres del comitè estratègic”, entre els quals cita el president Carles Puigdemont, el vicepresident Oriol Junqueras, i els presidents de l’ANC i Òmnium.

El rol de Soler
El responsable polític immediat de Trapero, el director general dels Mossos, Pere Soler, segons un fragment del mateix atestat revelat per El Confidencial, va ordenar que es protegís les persones implicades en la logística de l’1-O mitjançant, per exemple, ordres d’increment de “la contravigilància a les persones més exposades”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides