La Fiscalia nega que l’acció policial de l’1-O afectés la convivència

Retreu al govern català que convoqués "de manera irresponsable" concentracions "tumultuàries"
1-O carrega tv3
1-O carrega tv3

L’ús de la força policial per impedir la celebració del referèndum de l’1-O, que va mantenir el govern de la Generalitat malgrat la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional, no va afectar “en absolut la normal convivència ciutadana“, segons sosté la Fiscalia en l’escrit remès al Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, el qual va rebre la denúncia de la Generalitat per les càrregues del passat diumenge.

El respecte a la convivència ciutadana era un límit establert per Mercedes Armas, la jutgessa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, quant a l’actuació de les forces i cossos de seguretat l’1-O, que tenia per únic objectiu, segons ha destacat el govern espanyol, endur-se el material de la votació.

En el mateix escrit que avala l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, la Fiscalia retreu al govern català la convocatòria “de forma irresponsable” de ciutadans que, segons descriu, es van aplegar de manera “voluntària, concentrada i coordinada” per impedir als agents complir el seu deure, de manera “tumultuària”. Aquest adjectiu figura en la descripció del tipus penal de la sedició en el codi penal espanyol, el mateix delicte que, segons la Fiscalia de l’Audiència Nacional, es va cometre presumptament durant les concentracions organitzades els dies 20 i 21 de setembre contra els escorcolls en dependències de la Generalitat.

En aquell cas, es va assenyalar com a responsables l’ANC i ‘Òmnium Cultural. Ara, la Fiscalia atribueix al govern català la intenció de generar una confusió “interessada” i es manifesta contrària a l’obertura d’una investigació general sobre l’actuació policial contra l’1-O. Considera, de fet, que els agents van actuar en legítima defensa davant d’individus “no identificats” que, segons relata, van actuar “violentament”. També rebutja per “general, indiscriminada i inconcreta” les acusacions del govern català. Només indica que cal indagar sobre la intervenció policial efectuada a l’escola dels Jesuïtes de Sant Gervasi (Barcelona), per bé que diu que cada cas concret ha de ser aclarit.

El càlcul de la Fiscalia és que si van votar 2.262.424 persones -com sosté la Generalitat- i 844 van resultar ferides, un 0,037% van patir la “presumpta violència policial”, i agrega que l’únic ferit greu representa “un 0,000042% d’individus afectats per la presumpta violència greu policial”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides