Tothom pot votar a tot arreu

L'1-O té cens únic: accés des de totes les meses a la llista de votants sencera
turull 8 h 1)
turull 8 h 1)

“Podrem celebrar amb garanties el referèndum d’autodeterminació”, ha destacat el portaveu i conseller de la Presidència, Jordi Turull, en la seva compareixença de les 8 hores d’aquest diumenge, 1 d’octubre. Segons ha anunciat, han desenvolupat un sistema amb el qual tothom podrà votar des de qualsevol punt de votació que trobi obert, per bé que ha aclarit que “preferentment” aquells que tinguin la seva escola tancada. La roda de premsa governamental d’aquest divendres ja havia donat a entendre que tothom podria votar a tot arreu.

Turull ha explicat que cada taula disposa d’un sistema electrònic per consultar tot el cens de l’1-O “que complementarà el sistema habitual de votació”, la qual cosa ha avançat que alentirà el procés de votació però indica que assegurarà que tothom pot votar. L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) havia avisat aquesta setmana que el tractament i cessió de dades per part dels membres de meses de l’1-O pot donar lloc a multes de 40.000 a 300.000 euros.

Així mateix, el portaveu ha anunciat com a “novetat” autoritzada des de “l’administració electoral” que es pugui votar sense sobre, amb la papereta doblegada, ja que és l’únic material que no s’ha pogut tornar a aconseguir. Turull ha assegurat que l’urna translúcida garanteix la discreció del vot.

D’altra banda, Turull ha anunciat els noms dels acadèmics i professionals que fan seguiment del referèndum, entre els quals Enoch Albertí, Ferran Requejo, Josep Maria Vilajosana, Mercè Barceló, Joan Vintró, Ignasi Faura i Eladi Crehuet. Segons Turull, s’encarregaran també d’analitzar el respecte als drets fonamentals i eventuals incidències.

Les primeres informacions dels més de 2.300 centres de votació, molts dels quals ocupats des d’aquesta matinada per partidaris del referèndum, indiquen no s’ha complert l’ordre dictada als Mossos de tenir tancades les escoles a les 6 del matí. Les urnes i les paperetes no havien arribat a tots els punts de votació quan faltaven 30 minuts per les 9 del matí, l’hora establerta pel govern per començar a votar.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides