L’Estat no vol Puigdemont com interlocutor per després de l’1-O

El govern central alerta que els responsables del referèndum hauran de respondre personalment i patrimonialment
Título de la imagen
Título de la imagen

Mentre que el govern de la Generalitat presentava l’operatiu de l’organització de la consulta independentista de l’1-O, el govern central ha assegurat, a través del seu ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que “no hi haurà cap referèndum a Catalunya, doncs s’ha convocat sense legalitat i està sense sindicatura, sense paperetes, sense meses electorals, sense notificacions oficials, sense cens oficial, sense protecció de dades, sense targetes censals, sense administració electoral i sense locals autoritzats”.

En aquest context, Méndez de Vigo no s’ha volgut pronunciar sobre la possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui fer una declaració unilateral d’independència (DUI) després de la consulta, però ha afirmat que Puigdemont ja no és un interlocutor vàlid per a l’Estat per a després de l’1-O.

L’executiu de Mariano Rajoy ha amenaçat els qui estan organitzant el referèndum, govern català amb el suport de la CUP, i els ha dit que “els responsables d’aquesta situació respondran davant els tribunals de forma personal i patrimonial”. I ha insistit que “el govern (central) farà complir les lleis, tots som responsables les nostres actes i qui les vulneri hauran d’enfrontar-se a les conseqüències”.

El ministre portaveu ha recordat que “el Govern (central), la Comissió de Venècia i tots els organismes internacionals asseguren que allò no és un referèndum”, i ha afegit que “la Comissió de Venècia va dir que la consulta no respon al codi de bones pràctiques, doncs no respecta la Constitució”, i ha reblat que “aquest és un procés il·legal des del principi per la qual cosa el Govern impedirà que es pugui materialitzar”.

Sobre el paper que jugaran els Mossos d’Esquadra l’1-O, Méndez de Vigo s’ha mostrat convençut que no fallaran, quan ha dit que “els Mossos són Estat, estan sotmesos als tribunals i han d’estar al servei de la justícia”.

En aquest sentit, en un nou document intern sobre com ha de ser l’ús de la força policial per l’1-O, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ordena als agents de la policia catalana que “en cap cas es podrà fer ús de la defensa policial extensible o altres elements de naturalesa similar” per complir amb les “accions ordenades per la interlocutòria judicial (TSJC)” en casos de “resistència passiva”.

El document, fet públic per La Vanguardia, diu que aquesta ordre “només decaurà en cas d’agressions a tercers o a la mateixa policia que obliguin a repel·lir-dirigint la seva acció en tot cas únicament sobre les persones que estiguin provocant aquestes agressions i mai de manera generalitzada”.

Així, “l’ús de la força, davant conductes de resistència passiva, no podrà anar més enllà de l’acompanyament de persones fins a l’exterior del centre o per permetre obrir un passadís que deixi accedir a la policia per fer les comprovacions i les accions ordenades en la interlocutòria judicial”.

L’ordre de Trapero indica expressament que “abans d’adoptar una decisió que comporti l’ús de la força s’haurà de tenir en compte quines poden ser les conseqüències d’una possible intervenció policial, evitant generar un mal major del qual es tracta d’evitar, i especialment quan entri les persones concentrades hi hagi presència de menors, gent gran o altres col·lectius vulnerables”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides

 

Desactiva tu adbloker en nuestra web para disfrutar el contenido

  1. Pulsa el icono del adblocker
  2. Selecciona “No actuar en páginas de este sitio web” (o similar). También puedes pulsar el botón “Activado para este sitio” o “Pausar adblocker”.
  3. Pulsa el botón refrescar de tu navegador para ver el contenido completo.