El Ministeri de l’Interior permetrà celebracions l’1-O, fora d’un referèndum

El conseller d'Interior reconeix que ja s'està treballant en un "nou dispositiu" policial
José Antonio Nieto
José Antonio Nieto

El secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, a la sortida de la Junta de Seguretat de Catalunya ha reiterat que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat (CFSE) garantiran el compliment del marc legal, la protecció de l’estat de dret i la convivència cívica, diumenge vinent.

D’aquesta manera, el número dos d’Interior ha dit que els CFSE no permetran que se celebri un referèndum independentista a Catalunya, però ha deixat oberta la possibilitat que cadascú celebri “en llibertat” el què vulgui.

José Antonio Nieto ha assegurat que en cap cas es vol limitar el dret a la llibertat d’expressió, que és legítim i que “el defensem des del govern d’Espanya”, però el que no es permetrà és “un acte declarat il·legal per part del Tribunal Constitucional”, i que l’autoritat judicial ha ordenat que no es porti a terme.

Nieto ha fet aquestes declaracions a la sortida de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya que havia convocat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb la voluntat que el control de l’operatiu policial de l’1-O recaigués en aquest òrgan que depèn del president català.

El Ministeri de l’Interior li ha fet saber a Puigdemont que l’operatiu de l’1-O depèn, des d’ahir, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que la Junta de Seguretat no és l’òrgan per decidir l’actuació policial del pròxim diumenge i que, per tant, els Mossos estan a les ordres de la jutge.

En aquest sentit, Nieto ha assegurat que totes les policies implicades en l’operatiu de l’1-O (Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra, més Policies Locals) estaran sota les ordres de l’autoritat judicial i, operativament, sota les ordres del número tres del ministeri, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos.

Per la seva banda, el conseller d’Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, ha dit que no actuaran contra les directrius del TSJC, però que sobretot volen “salvaguardar” la convivència, que és un “bé superior” que ha de defensar la policia.

Forn ha afirmat que el govern català ha volgut rebaixar tensions a la reunió de la Junta de Seguretat, i que volen traslladar un missatge de normalitat “més enllà de les discrepàncies polítiques” entre el govern de l’Estat i el de la Generalitat.

El conseller d’Interior ha insistit que l’executiu de Puigdemont està buscant “una sortida pacífica” en la que es puguin expressar totes les voluntats. Tot i això, Forn ha afirmat que el compromís del govern català és claríssim, i és que es pugui fer el referèndum i es pugui votar.

Segons el conseller, com a cos de policia, els Mossos “tenim un manament i no el podem obviar”, i que caldrà complir-lo de la millor manera “evitant mals majors que els que es volen evitar”.

El conseller Forn ha dit que no “aturarem la convocatòria” del referèndum, però que tampoc es pot posar contra les cordes la policia de Catalunya, recordant que la policia té una feina que li és pròpia i una de policia judicial, que ha de complir. En aquest sentit, Forn ha reconegut que s’està dissenyant “un nou dispositiu” policial.

(Visited 46 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari