La Comissió de Venècia diu que l’1-O no compleix amb els estàndards

El secretari de l'organisme diu que el referèndum no es correspon al codi de Bones Conductes per Referèndums
Título de la imagen
Título de la imagen

El secretari de la Comissió de Venècia, Thomas Markert, ha assegurat que el referèndum de l’1-O convocat a Catalunya “no compleix” amb els estàndards de la seva institució.

Markert, en declaracions a l’agència Europe, ha dit que la Comissió de Venècia no s’ha posicionat mai, formalment, sobre el cas del referèndum independentista de Catalunya, però ha afirmat que la consulta de l’1 d’octubre no es correspon amb el Codi de Bones Conductes per Referèndums d’aquest organisme, ja que no respecta la Constitució espanyola.

El secretari de la comissió, que és l’òrgan consultiu en matèria constitucional del Consell d’Europa, ha dit que Catalunya no ha seguit les recomanacions de la Comissió de Venècia, ja que es va convocar el referèndum sense una majoria parlamentària qualificada.

Segons Markert, a diferència del què passa a Catalunya, el referèndum convocat el 2014 a Escòcia sobre la independència sí que va complir amb el criteri de compliment constitucional, i el Govern britànic va acceptar la majoria absoluta, i no una de qualificada, per reconèixer la secessió.

La Comissió de Venècia ja va respondre el passat 2 de juny, a través d’una carta al president català, Carles Puigdemont, que qualsevol referèndum d’independència hauria de fer-se d’acord amb les autoritats espanyoles i respectant la Constitució espanyola.

D’aquesta manera va respondre el president de la Comissió, Gianni Buquicchio, a la carta que el president Puigdemont li va enviar informant de la voluntat del seu govern de celebrar un referèndum, d’entrada acordat amb l’Executiu del PP, i comptant amb la col·laboració d’aquest organisme.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides