Quin diari francès critica durament el ‘procés’?

Título de la imagen
Título de la imagen

El diari Libération, fundat per Jean-Paul Sartre i referent de l’esquerra francesa i europea, ha publicat un contundent article sobre el procés secessionista, amb el títol “El futur d’Europa es juga (novament) a Catalunya“, escrit pel politòleg Maximine Fourest. Després de criticar l’actitud del president Mariano Rajoy i del PP pel seu recurs contra l’Estatut del 2006, alerta sobre l’essència del moviment independentista: “Trobem, repetits com un mantra, tots els clixés del nacionalisme més obtús, tenyits de racisme, menyspreu de classe i una forma de supremacisme cultural: d’un cantó, “nosaltres”, un poble educat, treballador, progressista, honest, republicà i europeu. De l’altre, “ells”, canalla ibèrica retrògrada, mandrosa i corrompuda, lligada a una monarquia devaluada pels escàndols i perpètuament en retard sobre l’hora europea”.

L’articulista de Libération adverteix: “De la sortida d’aquesta crisi en depèn mecànicament el futur de tota Europa.Si es permet a una regió exercir unilateralment, en un context d’Estat de dret, el dret a l’autodeterminació previst pels pobles que estan sota el jou colonial o imperialista, això serà la fi de la intangibilitat de les fronteres establertes al preu de la sang. Que un sol ordre constitucional –hongarès, polonès o avui espanyol- sigui vulnerat per la subversió de les normes democràtiques en benefici d’un partit o d’una coalició amb pretensió hegemònica i messiànica i és d’Europa, com espai fundat sobre la separació de poders i la jerarquia de les normes que caldrà escriure la necrològica”.

I afegeix: “Que un nacionalisme obtús, excloent i articulant un relat històric alternatiu triomfi novament i és encara l’estatut dels fets (polítics, històrics, jurídics o socials) qui en sortirà perdent, en benefici de les virtuts taumatúrgiques i demiúrgiques del ‘storytelling’ per a ús de masses”.

Aquest lúcid i seriós article de Maximine Fourest ha estat, òbviament, silenciat per la prolífica comunitat mediàtica independentista, que no dubta a fer-se ressò i a amplificar tot esment sobre el procés secessionista a la premsa internacional… sempre que sigui favorable als seus interessos!

(Visited 74 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari