Quin diari francès critica durament el ‘procés’?

Título de la imagen
Título de la imagen

El diari Libération, fundat per Jean-Paul Sartre i referent de l’esquerra francesa i europea, ha publicat un contundent article sobre el procés secessionista, amb el títol “El futur d’Europa es juga (novament) a Catalunya“, escrit pel politòleg Maximine Fourest. Després de criticar l’actitud del president Mariano Rajoy i del PP pel seu recurs contra l’Estatut del 2006, alerta sobre l’essència del moviment independentista: “Trobem, repetits com un mantra, tots els clixés del nacionalisme més obtús, tenyits de racisme, menyspreu de classe i una forma de supremacisme cultural: d’un cantó, “nosaltres”, un poble educat, treballador, progressista, honest, republicà i europeu. De l’altre, “ells”, canalla ibèrica retrògrada, mandrosa i corrompuda, lligada a una monarquia devaluada pels escàndols i perpètuament en retard sobre l’hora europea”.

L’articulista de Libération adverteix: “De la sortida d’aquesta crisi en depèn mecànicament el futur de tota Europa.Si es permet a una regió exercir unilateralment, en un context d’Estat de dret, el dret a l’autodeterminació previst pels pobles que estan sota el jou colonial o imperialista, això serà la fi de la intangibilitat de les fronteres establertes al preu de la sang. Que un sol ordre constitucional –hongarès, polonès o avui espanyol- sigui vulnerat per la subversió de les normes democràtiques en benefici d’un partit o d’una coalició amb pretensió hegemònica i messiànica i és d’Europa, com espai fundat sobre la separació de poders i la jerarquia de les normes que caldrà escriure la necrològica”.

I afegeix: “Que un nacionalisme obtús, excloent i articulant un relat històric alternatiu triomfi novament i és encara l’estatut dels fets (polítics, històrics, jurídics o socials) qui en sortirà perdent, en benefici de les virtuts taumatúrgiques i demiúrgiques del ‘storytelling’ per a ús de masses”.

Aquest lúcid i seriós article de Maximine Fourest ha estat, òbviament, silenciat per la prolífica comunitat mediàtica independentista, que no dubta a fer-se ressò i a amplificar tot esment sobre el procés secessionista a la premsa internacional… sempre que sigui favorable als seus interessos!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides