Quin pacte proposen els emissaris de Puigdemont?

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont

A mesura que s’acosta la data de l’1-O sembla evident que l’anunciat referèndum unilateral d’independència no es podrà fer o, en tot cas, de manera molt precària i sense cap mena de validesa ni credibilitat. Per això, des de l’entorn del president Carles Puigdemont s’estan enviant emissaris en els últims dies per sondejar a persones pròximes al nucli del poder central una possible sortida a aquest cul de sac.

Segons ha pogut saber EL TRIANGLE, els emissaris de la Generalitat proposen renunciar a la independència a canvi de pactar un règim fiscal amb cupo, semblant al que té el País Basc, i una modificació puntual de la Constitució on es blindin les competències de la Generalitat en matèria de llengua i educació. Aquesta proposta recupera la que ja va fer l’aleshores president Artur Mas a Mariano Rajoy en la reunió que van mantenir al palau de la Moncloa el 20 de setembre del 2012 i que va ser rebutjada pel president del govern espanyol. A continuació, Artur Mas va procedir a la convocatòria anticipada d’eleccions.

Els destinataris d’aquesta proposta dels emissaris del president Carles Puigdemont han mostrat el seu escepticisme sobre la receptivitat que pugui tenir aquesta oferta de negociació, en especial pel que fa a la implantació a Catalunya d’un concert econòmic com el que té el País Basc. L’argument és que aquesta mesura es pot suportar en el cas de la comunitat basca, que té poc més de 2 milions d’habitants, però no en el de Catalunya, amb 7,5 milions d’habitants i el 18,9% del PIB espanyol.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides