Quin llibre descobreix els avantpassats esclavistes d’Artur Mas?

Título de la imagen
Título de la imagen

Negrers i esclaus. Barcelona i l’esclavitud atlàntica (segles XVI-XIX), publicat per Icària Editorial. És un llibre escrit per un grup d’historiadors i coordinat per Martín Rodrigo i Lizbeth J. Chaviano. La introducció comença citant un parell d’intervencions de l’ex-president Artur Mas en les quals utilitzava metàfores marineres i amb una referència al timó que va instal·lar al seu despatx de la Generalitat.

Artur Mas va explicar que el timó pertanyia a la corbeta Sebastiana, que va comandar el seu besavi Artur Mas Reig (1852-1937). Segons Rodrigo i Chaviano aquell timó podria haver estat també el d’algun dels bucs comandats pel seu rebesavi Joan Mas Roig (1814-1863), conegut a Vilassar de Mar com El Xicarró i que va portar 825 esclaus africans al Brasil el 1844. Pere Mas Roig, germà del rebesavi d’Artur Mas, també va portar centenars d’esclaus africans, però no al Brasil sinó a Cuba. Pere Mas Roig, conegut com El Pigat, es va dedicar uns 25 anys al tràfic d’esclaus.

Un altre polític català que té avantpassats vinculats a aquest negoci infame és l’expresident del PP, català Alejo Vidal-Quadras. Prové d’una família de banquers de Sitges que van fer grans negocis amb explotacions de cafè a Cuba, que utilitzaven esclaus africans.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides