Puigdemont i Colau demanen al Rei i a Rajoy pactar el referèndum

La missiva crida al diàleg i denuncia "una ofensiva de repressió sense precedents"
Colau i Puigdemont
Colau i Puigdemont

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident del govern català, Oriol Junqueras, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han fet arribar una carta coral al president del govern central, Mariano Rajoy, amb còpia al rei Felip VI, per pactar el referèndum de l’1-O.

En el text, els firmants demanen al president del govern central i al cap de l’Estat “una crida al diàleg per abordar de quina manera ens podem posar d’acord perquè els catalans celebrem el referèndum” afegint que “un diàleg obert i sense condicions. Un diàleg polític, des de la legitimitat que cada un representa, per fer possible el que en democràcia mai és problema ni encara menys un delicte: escoltar la veu de la ciutadania”.

La carta, que ha estat publicada al Financial Times i ha estat també avançada per RAC1, diu que “els conflictes polítics es resolen, en els sistemes democràtics, a través de propostes polítiques que són conseqüència de negociacions i diàleg”.

Els firmants asseguren que “entre Catalunya i l’estat espanyol hi ha un evident conflicte polític que ve de lluny i que hem intentat resoldre amb el màxim acord” i, tot i que el govern català ha seguit endavant amb els preparatius del referèndum, asseguren que “la nostra disposició al diàleg ha estat, és i serà permanent”.

La missiva segueix dient, en referència al posicionament de l’Estat, que “la resposta sempre ha estat una negativa o, pitjor encara, una reacció regressiva insostenible. Quan el Tribunal Constitucional va tombar l’Estatut, que prèviament havia estat votat pels parlaments català i espanyol i aprovat en referèndum pels ciutadans de Catalunya, es va trencar el pacte constitucional de 1978”.

Puigdemont, Forcadell, Junqueras i Colau denuncien que “lluny d’obrir la porta al diàleg, l’Estat espanyol ha començat una ofensiva de repressió sense precedents en la qual contempla des de la limitació al dret fonamental a la llibertat d’expressió, impedint actes públics i amenaçant mitjans de comunicació, fins a la detenció el 75% dels alcaldes de Catalunya per haver-se mostrat disposats a participar en el referèndum”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides