Juncker es remet al TC i les Corts sobre Catalunya

Urkullu diu que el 1-O "no té les garanties degudes"
urkullu juncker
urkullu juncker

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s’ha pronunciat sobre la tensa situació política catalana en una entrevista concedida a La Vanguardia i ha pres partit de manera clara: “Qui sóc jo per dir que les decisions que ha pres la màxima instància judicial espanyola i el Parlament espanyol són irrellevants?”. En la mateixa línia, citant el posicionament dels seus antecessors Romano Prodi i José Manuel Durao Barroso, ha expressat que la CE “sempre ha pensat que hem d’escoltar atentament allò que diuen el Tribunal Constitucional i les Corts espanyoles“.

A més, ha respost que a la Unió Europea “tothom és lliure per decidir el que vulgui mentre no se surti del carril de les lleis bàsiques i els valors de democràcia“. I sobre una eventual independència de Catalunya, ha reiterat el missatge ja conegut: que caldria un nou procés d’adhesió si un nou Estat independent volgués formar part de la Unió.

També ha declarat, això sí, que “respectaríem” una victòria del sí a Catalunya. Aquest darrer comentari, ha estat molt celebrat per independentistes com el vicepresident català, Oriol Junqueras, però el portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha aclarit que Juncker no ha canviat el parer expressat a La Vanguardia. De fet, ha especificat que la menció del president de la CE al “sí” estava condicionada a “si el Tribunal Constitucional autoritzava un referèndum legal”, recull El Mundo.

Sobre la qüestió catalana, en concret sobre el referèndum, també s’ha pronunciat el president basc, Íñigo Urkullu. En una entrevista concedida a Onda Vasca recollida per Europa Press, el lehendakari ha dit que cal ser “honestos” i “saber que l’1 d’octubre, tingui lloc el que tingui lloc, no té les garanties degudes“. A més, ha expressat preocupació per les decisions del Parlament sobre l’1-O, entre altres motius perquè deixen l’Estatut “sense efecte” i el marc actual, sense valor “polític, jurídic i institucional”.

Les paraules de Juncker i Urkullu han coincidit amb unes declaracions de la portaveu del departament d’Estat dels EUA, Heather Nauert, que ha dit que “treballarem amb qualsevol govern o entitat que surti” de l’1-O, per bé que ha reiterat que es tracta d’un “afer intern” espanyol. Preguntada per com el govern espanyol ha activat la justícia i les forces policials contra el referèndum, aquesta portaveu ha estimat més no pronunciar-se adduint que “no està personalment familiaritzada” amb el tema.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides