Brussel·les passa la factura a Iberpotash

La CE reclama a l'empresa minera 5,8 milions perquè ajudes públiques atorgades a unes obres a Balsareny infringien les normes sobre competència
iberpotash balsareny vilafruns
iberpotash balsareny vilafruns

El pagament de les obres efectuades per reduir l’impacte ambiental de l’activitat minera d’Iberpotash a Balsareny corresponia a l’empresa, ha determinat la Comissió Europea (CE), que ha reclamat per aquest motiu un import de 5,8 milions d’euros a aquesta filial de la multinacional Israel Chemicals Ltd (ICL).

Espanya, en virtut d’aquesta resolució, haurà de reclamar aquesta ajuda econòmica a Iberpotash, que segons CE es va atorgar infringint la normativa comunitària sobre competència. Les obres, iniciades el 2010 per impedir que el residu de les mines abocar a Vilafruns salinitzés les aigües, no van costar un cèntim a Iberpotash: les van sufragar la Generalitat i el govern espanyol amb 7,8 milions ja que es va considerar que es tractava d’una prova pilot.

Les autoritats comunitàries assenyalen ara que l’empresa va obtenir “un avantatge competitiu indegut” perquè va reduir la seva responsabilitat econòmica amb relació als costos de protecció ambiental gràcies a la subvenció. La reacció d’Iberpotash ha consistit a afirmar que no poden tornar un import que no van rebre i ha atribuït l’actuació a Vilafruns a la iniciativa de l’administració pública.

Impacte ambiental, llum verda
La decisió de la CE porta per segon cop Iberpotash a l’actualitat informativa aquesta setmana. La recent aprovació de la declaració d’impacte ambiental de la muntanya de residu salí del Cogulló (Sallent) ha coincidit amb l’aparició d’un informe dels Mossos d’Esquadra que, amb data del passat mes de juny, constatava, en el marc d’una investigació judicial sobre els delictes mediambientals presumptament comesos per l’empresa minera, que malgrat els seus esforços Iberpotash, ara anomenada ICL Súria & Sallent, segueix contaminant.

La llum verda del departament de Territori constitueix la regularització de la gestió de la muntanya de runam, mancada de declaració d’impacte ambiental des del 1988. La declaració del 2013 fou tombada als tribunals per una associació de veïns.

(Visited 64 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari