Turull no resol incògnites

El portaveu considera "súbdits" de l'Estat espanyol els catalans que no participin l'1-O
jordi turull 29 agost
jordi turull 29 agost

El conseller de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Jordi Turull, no ha resolt aquest dimarts, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, cap dels dubtes sobre la celebració del referèndum, que el president Carles Puigdemont va anunciar pel pròxim 1 d’octubre però que encara no s’ha convocat oficialment. “Hem decidit gestionar nosaltres els tempos per garantir la celebració de l’1-O”, ha tornat a dir.

La CUP ha pressionat les darreres hores per enllestir les normes de la desconnexió, tot defensant l’aprovació de la llei del referèndum i de la llei de transitorietat abans de la Diada, però Turull ha reiterat que no facilitaran informació sobre la votació fins que aquesta no hagi estat convocada i que no donaran compte de res fins que no hi hagi una “empara legal”. En aquest sentit ha denegat detalls expressant, això sí, que l’operativa, la logística i les garanties “hi seran”, i que els catalans decidiran si volen “que el dia 2 [d’octubre] ens llevem en un nou Estat d’Europa“. També ha assegurat que el govern “serà lleial” a la decisió del Parlament de Catalunya “amb totes les conseqüències”. El calendari, ha dit, resta pendent de l’acord parlamentari de Junts pel Sí i la CUP.

Súbdits o ciutadans
D’altra banda, Turull ha esgrimit una dicotomia contra el govern de Mariano Rajoy i els catalans renuents a participar. Ha afirmat que el govern català posarà “totes les facilitats” i que els ciutadans “voldran actuar com a ciutadans i no quedar-se a casa com a súbdits”. Sobre els contactes del govern espanyol amb el PSOE i C’s, ha dit que “n’hi ha que fan el possible perquè la gent no hi digui la seva” i que tracten les persones “com a súbdits i no com a ciutadans”.

Així mateix, ha contraposat “el projecte” dels partidaris del , que ha descrit com a honestos, amb l’opció del no, que ha vinculat amb l’amenaça i la resignació: “no hi ha cap proposta, no hi ha res”. Amb relació amb la previsió de la llei de ruptura sobre la doble nacionalitat, ha dit que es tracta d’un projecte que expressa voluntat política i que el govern espanyol haurà de dir si, donat el cas, accepta aquesta dualitat.

Terminis i participació
Sobre la previsió governamental de participació, s’ha negat a indicar un percentatge: “la màxima possible”. I quant a la proximitat de la data de l’1-O, ha admès que “ens agradaria fer-ho d’una altra manera”, però que l’Estat els empaita “per motius ideològics”. En referència a l’any de marge que recomana la Comissió de Venècia en convocatòries de referèndum com la que ha anunciat el govern català, Turull assegura que combaten una anomalia en origen i ha remarcat, això sí, que aquesta comissió “deixa de volta i mitja la reforma en lectura única del Tribunal Constitucional”.

Tot plantejant la qüestió en termes de “democràcia si o democràcia no”, el portaveu ha manifestat que espera el reconeixement del resultat per part de la comunitat internacional “si les urnes estan molt plenes i el resultat és molt clar”.

Després dels atemptats
Pel que fa a les possibles mesures governamentals relacionades amb els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils, Turull ha traslladat que “no descartem” incrementar el control sobre els imams, i ha admès que no tot s’havia fet perfectament en l’àmbit de la seguretat. El Govern de la Generalitat ha anunciat que es personarà en la causa que investiga els atemptats.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari