Últim dia de Puigdemont per convocar eleccions

Si les volgués fer coincidir amb el referèndum de l'1-O hauria de firmar el decret avui
Puigdemont, al Parlament
Puigdemont, al Parlament

Si el president del Govern català, Carles Puigdemont, volgués fer coincidir amb el referèndum de l’1 d’octubre les eleccions catalanes, hauria de firmar avui el decret de dissolució del Parlament i que aquest surti publicat en el Butlletí Oficial demà mateix, 54 dies abans, segons fixa la llei.

La coincidència no agrada al govern de Madrid que veuria com es complica la seva intervenció; li resultaria més difícil separar la votació legal al Parlament de la il·legal del referèndum.

D’altra banda, el cens i la mobilització de la ciutadania catalana, inclosa la no independentista, seria més fàcil, i el ressò internacional podria ser superior. Molts dels no independentistes, que anirien a votar les eleccions autonòmiques, podrien veure’s temptats a votar encara que sigui de forma negativa.

Això no obstant, l’Institut d’Estudis d’Autogovern que dirigeix Carles Viver Pi-Sunyer censurava en el seu dia la possibilitat que la convocatòria d’un presumpte referèndum independentista pugui coincidir el mateix dia amb unes altres eleccions, com podrien ser uns comicis autonòmics. Així consta en un document datat a l’abril del passat any que intenta marcar les pautes de com hauria de ser una consulta independentista.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, representant de la sensibilitat més sobiranista de Barcelona en Comú, manifestava en una entrevista a Crític l’any passat que “una possibilitat seria fer el referèndum i les eleccions constituents el mateix dia”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides