Quina pot ser la carta amagada de Carles Puigdemont?

puigdemont garanties.cat
puigdemont garanties.cat

Amb gran convicció i vehemència, el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras repeteixen en les seves intervencions públiques que el dia 1 d’octubre hi haurà urnes a Catalunya per votar el referèndum d’independència. Però aquesta fermesa i rotunditat de les màximes autoritats de la Generalitat contrasten amb la dura realitat, marcada per la contundent actuació del govern central contra qualsevol iniciativa legislativa o pressupostària que pugui estar relacionada amb el referèndum.

Com cal interpretar aquesta clamorosa contradicció, sabent, a més, que la Generalitat està en una evident condició d’inferioritat davant el poder de l’Estat? Són uns beneits i uns bocamolls el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras? S’han begut l’enteniment, són uns mentiders compulsius o viuen en una altra galàxia?

L’explicació d’aquesta “esquizofrènia” pot estar en la carta amagada que té Carles Puigdemont: posar les urnes l’1-O, però per fer eleccions al Parlament de Catalunya. La data límit que té per anunciar aquesta decisió és el pròxim 8 d’agost. L’argument és que, davant la impossibilitat de fer el referèndum per culpa de la intransigència del govern central, es convoquen eleccions. Això sí, al costat dels col·legis electorals hi hauria una altra urna perquè els ciutadans poguessin votar a favor o en contra de la independència, en una consulta-happening que organitzarien les entitats sobiranistes.

En un primer moment, la Generalitat intentarà que aquesta “segona urna” estigui a l’interior dels col·legis electorals i es pugui utilitzar el cens oficial per a la validació dels resultats. Aquesta serà la batalla que “escalfarà” la mobilització del proper 11 de setembre i la setmanes prèvies a les eleccions de l’1-O. El moviment independentista convertirà la “segona urna” en l’eix de la campanya i, davant l’evidència que no podrà instal·lar-la oficialment, seran les organitzacions sobiranistes (ANC, Òmnium i AMI) les que s’encarregaran de col·locar-la i controlar el recompte.

Aquesta “jugada”, però, és altament arriscada pel partit de Carles Puigdemont, que previsiblement serà condemnat aquest mes de setembre pel cas Palau i podria patir una davallada catastròfica. L’única solució seria la repetició de la candidatura de Junts x Sí, opció que descarta totalment ERC. Per tant, és de preveure que tota la pressió del “sometent mediàtic” anirà adreçada, en les pròximes setmanes, a ERC per tornar a repetir la coalició amb PDECat i independents.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides