Ho sap tothom i és profecia*

Ho sap tothom i és profecia: el referèndum d’independència de l’1 d’octubre que promou el govern de la Generalitat és impossible que es pugui fer en condicions normals. De cap de les maneres no hi ha temps ni es donen les condicions per organitzar-lo de manera que es pugui homologar a qualsevol de les múltiples eleccions i referèndums que s’han fet a Catalunya des del restabliment de la democràcia a l’Estat espanyol, ara ha fet 40 anys.

Com és obvi, la negativa en rodó del govern central i dels principals grups parlamentaris del Congrés dels Diputats a permetre la secessió de Catalunya, per ser contrària a l’ordenament constitucional, és un impediment insuperable per a la realització del referèndum. Les institucions de l’Estat tenen tots els mecanismes necessaris per a impedir l’1-O i ja han anunciat que així ho faran. Per tant, ens hi posem com ens hi posem, el referèndum d’autodeterminació és inviable.

Ho sap tothom i és profecia: la Unió Europea (UE) mai no acceptarà la hipotètica proclamació de la República Catalana. En primer lloc, perquè l’anunciat referèndum d’independència no compleix amb els requisits formals que ha establert la Comissió de Venècia per donar credibilitat i cobertura a la creació de nous estats per vies democràtiques. En segon lloc, perquè, com ha reiterat Jean-Claude Juncker, el president de la Comissió Europea, en resposta a una pregunta escrita formulada per l’eurodiputada liberal Beatriz Becerra, l’eventual secessió de Catalunya comportaria la nostra exclusió automàtica de la UE.

Ho sap tothom i és profecia. Tret de la CUP (i amb matisos), tot l’arc parlamentari català és fermament partidari de la nostra inclusió a la UE i a la zona euro. No és admissible, per a les persones i per a les empreses, que hàgim de portar el passaport vàlid de la República Catalana per poder viatjar a Madrid, París, Berlín o Roma i que ens trobem amb burots duaners a les Cases d’Alcanar, La Jonquera o Alcarràs en cas que la secessió prosperi.

Sabent i tenint constància fefaent de tot això, el president Carles Puigdemont està decidit, més que mai, a convocar el quimèric referèndum de l’1-O i acaba de provocar una gravíssima crisi del govern de la Generalitat per expulsar-ne els consellers que dubten. Demencial. La manca de realisme i de responsabilitat de la cúpula de Junts x Sí trenca els marcs mentals de la convivència democràtica i condemna Catalunya a ser considerada una zona planetària políticament tòxica.

Ho sap tothom i és profecia. És més fàcil que un camell passi pel forat d’una agulla que el pròxim dia 1-O hi hagi el referèndum que se’ns ha promès i s’ha anunciat urbi et orbe.

*Del poema homònim de J. V. Foix

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides