Trinxera socialista contra el referèndum

PSOE i PSC pacten una resposta conjunta a la consulta de l'1 d'octubre
iceta sanchez psc psoe juliol 17
iceta sanchez psc psoe juliol 17

Les executives del PSOE i del PSC, presidides pels seus respectius líders, Pedro Sánchez i Miquel Iceta, s’han reunit aquest divendres a Barcelona per tractar de donar una alternativa política a la celebració del referèndum independentista previst pel govern de Carles Puigdemont pel pròxim 1 d’octubre.

Els socialistes pretenen desbloquejar la manca de diàleg entre l’Estat i la Generalitat que ha provocat un enfrontament institucional que pot tenir el seu punt culminant l’1-O.

La proposta estrella dels socialistes és la de crear un grup de treball bicameral, entre el Congrés i el Senat, per actualitzar el text de la Constitució i fer-hi encaixar el concepte de “plurinacionalitat” que defensa el PSC i que ja fet seu el PSOE.

Els socialistes plantegen una “reforma federal” de la Carta Magna que reculli les aspiracions nacionals de Catalunya. També contemplen un nou marc competencial que pugui millorar l’autogovern de la Generalitat, i buscarien la creació d’un Senat federal.

Els socialistes, així mateix, volen posar sobre la taula un nou acord de sistema de finançament “més just i equitatiu” de Catalunya a través de la Conferència de Presidents i del Consell de Política Fiscal i Financera.

PSOE i PSC volen recuperar el debat sobre els 45 punts amb els quals el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar al president del Govern central, Mariano Rajoy. Punts que van quedar sense continuïtat de debat entre les dues institucions.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també proposa la derogació de la llei de racionalització de l’Administració local, generar una norma sobre inversions estatals en equipament cultural i una altra de reconeixement i empara de la pluralitat lingüística d’Espanya.

(Visited 45 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari