Multes de 600.000 euros pels alcaldes que cedeixin el cens pel referèndum

Junqueras i Romeva compraran les urnes
puigdemont junq romeva
puigdemont junq romeva

Els ajuntaments catalans que estiguin disposats a cedir les dades del padró municipal per a la celebració del referèndum independentista previst per l’1 d’octubre poden ser sancionats amb multes de fins a 600.000 euros.

Aquesta és la quantitat contemplada, com a sanció, per a una infracció molt greu regulada en les lleis de règim local i de Protecció de Dades.

El fet d’utilitzar el padró municipal com a cens de votants per a la celebració d’un referèndum que vulnera la Constitució, xocaria amb l’article 16.3 de la Llei Reguladora de les Bases del Règim Local.

Aquest article diu que les dades del padró municipal se cediran a altres administracions públiques que ho sol·licitin sense consentiment previ de l’afectat “només quan els siguin necessaris per a l’exercici de les seves respectives competències, i exclusivament per a assumptes en els quals la residència o el domicili siguin dades rellevants”.

El fet de donar les dades del padró pel referèndum també incompliria l’article 21 de la Llei de Protecció de dades de caràcter personal que contempla que aquesta informació no pot ser comunicada a altres administracions per a l’exercici de competències diferents de les que li confereix la llei.

Segons avança El Mundo, els equips jurídics de l’Estat recorden que la Constitució restringeix estrictament la competència de celebrar o autoritzar referèndums que transcendeixin l’àmbit dels assumptes purament locals al Govern de la nació.

Aquestes mateixes fonts avisen que l’ordenament jurídic espanyol en relació amb les obligacions i responsabilitats de les administracions públiques “té llargs tentacles” que no deixen buits que possibilitin saltar-se la llei.

Junqueras i Romeva compraran les urnes
Per altra banda, el vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, i el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, assumiran la compra de les urnes pel referèndum de l’1 d’octubre, treien-li la responsabilitat a la consellera de Governació, Meritxell Borràs, investigada per la convocatòria pública per la compra d’urnes.

Tot i això, El País avança que el vicepresident Junqueras, vol que siguin tots els consellers de l’executiu de Carles Puigdemont els qui es comprometin a assumir les responsabilitats jurídiques i judicial que puguin sorgir per l’organització del referèndum independentista.

Segons ha transcendit, el president de la Generalitat està plantejant un reajustament de competències dels membres del seu executiu, amb l’objectiu de “concentrar” totes les funcions vinculades a la consulta en un sol conseller.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides