Sitges es converteix en el refugi daurat d’una banda sueca de narcos

El grup dirigit per Jonas Falk està acusat de ser un dels grans introductors de cocaïna a Europa, a través de velers
Título de la imagen
Título de la imagen

EL TRIANGLE ha tingut accés a la documentació policial i judicial de Suècia que explica amb detall el suposat modus operandi d’un grup suec amb vincles a Sitges, acusat d’haver introduït grans quantitats de droga a Europa en velers. El líder del grup, Jonas Falk, diu que és innocent i que la Fiscalia sueca i un jutge de Vilanova i la Geltrú estan obsessionats amb ell. Cal destacar que Jonas Falk va ser absolt per l’Audiència d’Estocolm, així com tenir en compte la presumpció d’innocència fins que hi hagi sentència en el judici que ell i onze persones més estan esperant a l’Audiència de Barcelona per blanqueig de capitals i delicte fiscal. 

El 2 de juny del 2010, a la matinada, el ciutadà suec Mauritz Andersson va ser detingut pels guardacostes francesos prop de l’illa de la Martinica. El seu vaixell estava carregat amb 1,4 tones de cocaïna. En l’escorcoll posterior es va constatar que la cocaïna tenia una puresa del 83% i que el seu valor en el mercat majorista a Europa superava els 42 milions d’euros. En l’escorcoll també van trobar dos ordinadors portàtils amb molta informació.

L’operació dels guardacostes francesos no era una inspecció a l’atzar, sinó el punt final de l’operació Platja, un JIT –joint investigation team, en l’argot policial anglosaxó– entre Espanya, Suècia i França. Al cap d’uns quants mesos, el 27 de desembre del 2010, Jonas Falk (Estocolm, 1970) va ser detingut per la policia en una exclusiva urbanització de la ciutat colombiana de Girardot. El van acusar de ser el cap màxim del grup Platja. La seva detenció va marcar l’inici d’un culebró judicial que ha passat pels jutjats d’Estocolm i de Barcelona i que ara tindrà el pròxim capítol als jutjats de Vilanova i la Geltrú.

‘SITGES CONNECTION’

Jonas Falk va aterrar a Sitges el gener del 2007 amb la seva tia materna, Harriette B., interessat a comprar una casa. En aquell moment hi havia un grup de delinqüents suecs establerts a la Blanca Subur, entre els quals Mikael Rönnkvist i Tony Batalla. Tots dos figuren a la llista d’atracadors més importants del país nòrdic, amb diverses condemnes llargues. Mikael Rönnkvist va arribar a la fama mediàtica el maig del 2009 quan va matar amb dos trets Kita, un gos policia, durant un atracament a Umeå.

Jonas Falk va iniciar la seva carrera delictiva com a atracador de bancs el 1992, quan tenia uns vint anys. El van condemnar per cinc atracaments i va estar 12 anys a les presons de Suècia. Es va fugar dues vegades en circumstàncies espectaculars. A les presons d’alta seguretat de Hall i Kumla va entrar en contacte amb la Brödraskapet, una organització de l’elit de la delinqüència sueca. El 2003 va sortir en llibertat condicional.

Atès el seu currículum delictiu encapçala la llista Nova, dels cent delinqüents suecs més actius. Fart de cridar l’atenció, deixa la seva terra i comença a viatjar pel món, sobretot a Espanya i a Colòmbia, on viu llargues temporades. “L’interès per Sitges a Jonas li ve de Mikael Rönnkvist. Són amics d’abans”, diu Mattias J., un empresari suec que ha viscut a Sitges des dels anys 90. No té antecedents penals, però s’ha vist ficat en els assumptes de Jonas Falk per voler ajudar el seu compatriota.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 269 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari