Al Paraguai també coneixen el Júnior

Polèmica per l'adjudicació a Isolux d'un viaducte a la capital del país
Título de la imagen

El primogènit del clan Pujol i les seves trapelleries econòmiques han aconseguit provocar un enorme enrenou polític i mediàtic… al Paraguai! En aquest país sud-americà, que té una superfície semblant a la d’Espanya i una població de només 7 milions d’habitants, el nom de Jordi Pujol ja s’ha convertit en familiar, a causa de la seva implicació en un presumpte escàndol de suborn en la construcció d’una infraestructura viària a la capital, Asunción, que ha omplert pàgines i pàgines en els mitjans de comunicació locals.

L’origen d’aquesta polèmica és la troballa d’uns mails comprometedors per part de la Guàrdia Civil en el marc de la investigació judicial sobre la manipulació de contractes ferroviaris d’Adif que afecta, entre altres obres, la construcció de la nova estació de la Sagrera a Barcelona. En un d’aquests correus hi figurava el contracte signat entre Jordi Pujol Ferrusola, a través de la seva societat Active Translation, amb l’empresa madrilenya Isolux Corsán, que li atorgava l’exclusiva per aconseguir l’adjudicació d’obres públiques al Paraguai, a canvi d’una comissió que anava del 2% al 7%, en funció del “valor afegit” de cada projecte que es guanyés.

En un informe de la UDEF lliurat el mes passat al jutge José de la Mata s’explica que l’home de confiança del Júnior en aquest país sud-americà és Ernesto Manuel dos Santos, “que presumeix de tenir contacte directe amb el ministre d’Obres del Paraguai i de poder modificar els plecs de licitacions“. El cert és que l’any 2015, el ministeri d’Obres Públiques i Comunicacions del Paraguai va adjudicar a una filial d’Isolux Corsán el contracte de construcció del viaducte que salva l’encreuament de les avingundes Madame Lynch i Aviadores del Chaco a la capital del país per un import de 124.210 milions de guaranís (uns 22 milions de dòlars), si bé el cost final va ser de 127.341 milions de guaranís, amb un increment del 3%.

Les notícies volen i el coneixement del contracte entre Jordi Pujol Jr. i Isolux Corsán per aconseguir obres al Paraguai a través de l’intermediari Ernesto Manuel dos Santos, a canvi d’unes comissions que van del 2% al 7%, del qual se’n va fer ressò el diari El Mundo, ha aixecat una forta polseguera. Els principals diaris del país sud-americà, Abc Color i Última Hora, hi han dedicat una àmplia cobertura informativa i han relacionat l’adjudicació del viaducte d’Asunción a l’empresa constructora espanyola amb l’estreta relació personal entre l’intermediari Ernesto Manuel dos Santos i el ministre d’Obres Públiques i Comunicacions, Ramón Jiménez Gaona.

L’oposició al govern del president Horacio Cartes, del Partido Colorado, ha forçat la creació d’una comissió parlamentària d’investigació a la Cambra de Diputats per esbrinar el procés d’adjudicació d’aquesta obra i ha demanat que la fiscalia del país investigui si s’han pagat comissions. Per la seva banda, el ministre Ramón Jiménez Gaona ha negat, amb gran vehemència, que s’hagi produït cap irregularitat en l’adjudicació d’aquest contracte i ha anunciat que es querellarà contra el director del diari Abc Color, Aldo Zuccolillo, per haver-lo involucraen aquest afer. La Contraloría General de la República (CGR), l’equivalent al Tribunal de Comptes, també ha encetat una investigació i ha demanat al ministeri tot l’expedient relatiu al viaducte Madame Lynch/Aviadores del Chaco.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA

(Visited 60 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Feu un comentari