L’ONU exigeix a Espanya que atengui les víctimes del franquisme

El relator especial destaca la importància de donar prioritat a les exhumacions
Título de la imagen
Título de la imagen

Després de tres anys, l’ONU ha tornat a criticar Espanya per la gestió de la memòria històrica. El relator especial per a la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició de l’ONU, Pablo de Greiff, ha tornat a insistir en la necessitat que el Govern espanyol atengui “de manera urgent” les exigències de les víctimes del franquisme i la Guerra Civil.

En un comunicat, De Greiff ha subratllat la importància de donar prioritat a les exhumacions, a replantejar-se el Valle de los Caídos i a anul·lar les sentències arbitràries del franquisme. “Cal una política d’estat decidida que no sigui presonera de les tensions i divisions polítiques, però que garanteixi mesures integrades, coherents, ràpides i imparcials a favor de la veritat, la memòria i la reparació”, ha indicat el relator de les Nacions Unides.

De Greiff considera que es tracta d’una qüestió de drets humans,no de política partidista“. Per aquest motiu ha volgut recordar a l’Estat que té l’obligació d’atendre aquestes reclamacions i posar fi al patiment de les víctimes, les quals, tot i el temps que ha passat, continuen sense saber on són les restes dels seus familiars. De fet, el relator de l’ONU assegura que la fortalesa d’una democràcia es mesura, entre altres aspectes, per la capacitat de gestionar les reclamacions vàlides de les víctimes, “independentment de consideracions polítiques o d’afiliació” i de garantir el dret a la veritat sobre els esdeveniments, “per més dolorosos que siguin”.

El relator de l’ONU ha fet aquestes declaracions després que el Congrés dels Diputats espanyol aprovés la setmana passada una proposició no de llei del PSOE que, entre altres qüestions, insta el Govern a ampliar la llei de memòria històrica per exhumar les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides