Detingut a Burkina Faso l’expresident d’Eurobank

Eduardo Pascual Arxé està acusat de la fallida de l'entitat i està implicat en el cas dels ERO d'Andalusia
Eduardo Pascual Arxé
Eduardo Pascual Arxé

Eduardo Pascual Arxé, expresident d’Eurobank ha estat detingut a Burkina Faso. Contra Arxé hi havia una ordre de recerca i captura de l’Audiència Nacional, dictada el 2015, per estar acusat de la fallida l’entitat bancaria i, també, per la seva implicació en el cas dels ERO fraudulents que afecten la Junta d’Andalusia.

L’expresident d’Eurobank està reclamat per una causa oberta sobre la despatrimonialització d’Eurobank del Mediterrani el 2003. Aquesta entitat va suspendre pagaments al setembre d’aquell any, i va deixar un deute de 150 milions d’euros amb els seus creditors.

La Fiscalia demana fins a 7 anys i 10 mesos de presó per a ell i els seus col·laboradors, i també el pagament de 8,26 milions d’euros pels danys causats, ja que els considera autors d’un delicte societari continuat, un altre de desobediència a l’autoritat judicial, a més de falsedat, apropiació indeguda, estafa i blanqueig de capitals.

Arxé, per altra banda, també va ser detingut al març del 2013 per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil arran de la investigació dels ERO que afecta la Junta d’Andalusia.

L’ara detingut dirigia la mútua Fortia Vida, integrada al grup d’empreses Vitalia i, després de passar 14 mesos a la presó per la seva implicació en la causa dels ERO fraudulents a través de la consultora Vitalia, va sortir després de pagar una fiança de 6.000 euros i uns altres 5.000 de caució, i va fugir després.

Davant la jutgessa Mercedes Alaya, que va començar la instrucció dels ERO, Arxé va declarar que el PSOE s’havia finançat amb els diners dels expedients laborals aprovats des de la Junta d’Andalusia.

L’expresident d’Eurobank va xifrar en 98 milions la quantitat que va sortir de la Junta d’Andalusia cap a Fortia Vida, empresa que, segons va dir davant la jutge, controlava el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i que 18 milions es van destinar “a la butxaca” de les societats de quatre empresaris vinculats amb la cúpula del PSOE.

Arxé va afegir que aquests diners es van invertir en dos hotels a la República Dominicana controlats per aquests empresaris vinculats amb el PSOE. Eduardo Pascual Arxé va arribar a dir que el què s’havia investigat fins a aquell moment en el cas dels ERO era només “la punta de l’iceberg”.

(Visited 44 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari