Neix LA VALIRA, per fer renéixer els Pirineus

A mi sempre m’ha agradat nedar a contracorrent i, en aquests temps de maltempsada en el sector mediàtic, us vull donar una bona notícia: he decidit posar en marxa la plataforma LA VALIRA que, com en el cas d’EL TRIANGLE, tindrà un doble suport, revista en paper i diari digital. Des d’aquest 9 de maig -coincidint amb el Dia d’Europa- ja existeix a la xarxa el diari www.lavalira.eu, que informa puntualment, en clau crítica però constructiva, de l’actualitat dels Pirineus i d’Andorra.

Per què LA VALIRA? Tenim tendència a considerar els Pirineus com una barrera geològica que fa de frontera entre els territoris sota jurisdicció francesa i espanyola. Jo ho veig d’una altra manera: els Pirineus són la columna vertebral que dona, generosament, vida i riquesa a les terres que s’estenen en els dos vessants del massís. Els grans rius que neixen en les fonts pirinenques fertilitzen i expliquen l’existència demogràfica, econòmica, social i política de Catalunya i d’Occitània.

Però, ingrats de mena, hem espoliat els recursos naturals dels Pirineus i, un cop munyits, hem deixat sense mitjans de subsistència els seus pobles i els seus habitants, condemnant-los a un dolorós exili i abandonament de les seves/nostres arrels. El desequilibri que pateix Catalunya és irracional i insostenible: a la franja litoral, que ocupa un 20% de la superfície, hi viu el 80% de la població; per contra, a les comarques pirinenques, que ocupen el 20% de la superfície només hi viu l’1% de la població catalana. Paradoxalment, en aquesta era de les noves tecnologies i del teletreball, els Pirineus tenen una oportunitat històrica per revertir la seva sagnant i injusta marginació.

Per què LA VALIRA? Andorra és un miracle polític i econòmic. És l’únic país amb representació a les Nacions Unides que té el català com a llengua oficial. En les esquerpes valls de les Valires s’hi ha assentat una població estable de 75.000 habitants que ara es troba en un cul de sac: el seu fulgurant creixement de les últimes dècades s’ha basat en activitats com el contraban, l’evasió fiscal dels ciutadans dels països veïns, el refugi de diner negre o una ridícula tributació que xoquen frontalment amb l’esperit i la normativa de la Unió Europea (UE).

Per això neix la plataforma mediàtica LA VALIRA. Per promoure el debat obert i l’autoestima col·lectiva de la gent dels Pirineus, amb l’objectiu d’impulsar la regeneració i el renaixement d’aquestes magnífiques contrades, bressol de la història i la cultura catalanes.

Per què neix el 9 de maig? Perquè les carenes pirinenques són un eix fonamental en la vertebració dels territoris de la UE i aquesta és una data emblemàtica per a tots aquells que creiem en un futur millor en comú. Llarga vida a LA VALIRA!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides