Franco, fora del Valle de los Caídos

El Congrés demanarà al Govern, a proposta del PSOE, l'exhumació del cadàver del dictador
Título de la imagen
Título de la imagen

El ple del Congrés dels Diputats aprovarà, amb tota probabilitat, aquest dimarts demanar al Govern central l’exhumació de les restes del general Franco del Valle de los Caídos. La petició surt d’una proposició no de llei que ha presentat pel PSOE, però que d’aprovar-se no és d’obligat compliment ni tampoc és executiva.

La iniciativa, però, té una càrrega simbòlica important, així com un valor polític, ja que es tractarà de la primera vegada que el Congrés aprova un text en aquest sentit. Es dóna la circumstància que al passat mes de març, també a la cambra baixa, tot i que en la Comissió Constitucional, es va aprovar un text igual al que es debatrà aquest dimarts en el ple del Congrés.

En la votació de la comissió, només el PP es va oposar al fet que el cadàver del dictador Francisco Franco fos retirat del Valle de los Caídos on està enterrat des de la seva mort el 1975.

La proposició de llei del PSOE demana al Govern “procedir a resignificar la funció de la Valle de los Caídos perquè deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica i reconvertit en espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica, i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura”.

El text també demana a l’executiu central, “en particular, donar compliment preferent a l’exhumació de les restes de Francisco Franco i el seu trasllat fora de la Valle de los Caídos, així com a l’exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera per la seva reubicació, si s’escau, en un lloc no preeminent de l’edifici”.

La proposta del PSOE ha agafat com a referència un informe del Ministeri de la Presidència del 29 de novembre del 2011, elaborat a instàncies del Govern del socialista, José Luis Rodríguez Zapatero.

El text demana que es recuperin les partides pressupostàries, retirades pel Govern del PP de Mariano Rajoy, per “impulsar la retirada de símbols i monuments que honren la memòria dels vencedors o commemoren el conflicte civil o la dictadura, aplicant de forma plena i no arbitrària la llei, i evitant així tota exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura, en el convenciment que els símbols i monuments públics han de ser ocasió de trobada i no d’enfrontament, ofensa o greuge”.

També diu la proposta socialista que cal “promoure la creació d’una Comissió de la Veritat, en la línia de les recomanacions de Nacions Unides” i “estudiar la qüestió de la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els qui van defensar la legalitat republicana”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides