La ultradreta, derrotada a les presidencials franceses

L'europeista Emmanuel Macron guanya a Marine Le Pen amb una àmplia majoria
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

El candidat centrista, Emmanuel Macron, serà el nou president de França, després de guanyar amb gairebé el 65% dels vots emesos aquest diumenge a les eleccions presidencials enfront del 35% dels vots aconseguits per la candidata de l’ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen.

Les eleccions franceses d’aquest diumenge en la que estaven convocats a votar 47 milions de ciutadans, han tingut una participació històricament baixa a França, amb un 75%., aquesta participació és la més baixa registrada des del 1969.

Macron, després d’haver-se sabut guanyador, ha afirmat que treballarà per la “unitat de la nació” i que defensarà “a França i a Europa”. El candidat socioliberal declarat que la “base” del seu mandat serà la “regeneració de la vida pública”. Macron ha assegurat que “treballarà per restablir els vincles entre Europa i els ciutadans”, afegint que “defensaré Europa. Està en joc la nostra civilització, la nostra manera de ser lliures”.

Poc després de les vuit del vespre d’aquest diumenge, quan només es tenia els resultats dels sondejos a peu d’urna, la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen, ha fet una compareixença davant els mitjans de comunicació on ha reconegut la seva derrota. Le Pen ha afirmat que havia trucat de seguida al seu adversari, Emmanuel Macron, per felicitar-lo per la seva victòria.

Le Pen ha declarat que els francesos han preferit la continuïtat, i seguidament ha proposat una “transformació” del seu moviment polític, el Front Nacional, “per constituir una nova força política”. El Front Nacional de Le Pen ha aconseguit més vots que mai, 11 milions de francesos li han fet costat.

El mes que ve, França tornarà a anar a les urnes, aquesta vegada a les eleccions parlamentàries. En aquesta nova cita electoral està previst que Macron busqui una majoria al Parlament francès. Les enquestes afirmen que aquesta majoria està a l’abast del qui serà el nou president de França.

Els resultats d’aquest diumenge han donat, sens dubte, oxigen a la Unió Europea, molt preocupada per l’ascens de la ultradreta francesa antieuropeista. Una situació a la qual la UE s’enfrontava després d’haver hagut d’encaixar el Brexit i la victòria de Donald Trump a la presidència dels Estats Units.

(Visited 43 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari