Excàrrecs de Pujol pacten per evitar la presó en el cas Adigsa

El jutge ha d'ajornar l'inici de les sessions fins al 16 de maig per un error judicial
Felip Puig en el Parlament
Felip Puig en el Parlament

El cas que va destapar Pasqual Maragall amb les famoses paraules que va dedicar al president a Convergència el 2005 en seu parlamentària, “vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3%”, van donar lloc a la investigació d’un afer que havia d’arribar aquest dimarts a judici: el cas Adigsa.

Un error judicial ha obligat, però, a posposar la seva celebració del judici fins al pròxim 16 de maig, ja que una empresa que és responsable civil subsidiària no ha estat citada correctament i no s’ha presentat. Malgrat tot, s’apunta que el cas es resoldrà amb una sentència de conformitat entre la Fiscalia i tots els acusats menys un, es tracta de l’empresari José Antonio Salguero, que va denunciar els fets i vol ser absolt.

Empresaris i quatre antics alts càrrecs del darrer Govern de Jordi Pujol s’havien d’asseure avui a la banqueta dels acusats per la seva presumpta implicació en l’adjudicació de projectes sense concurs públic mitjançant l’empresa de promoció d’habitatges socials de la Generalitat, Adigsa, a canvi de comissions.

La Fiscalia sol·licitava penes que oscil·len entre l’any i mig i els deu anys de presó per les suposades irregularitats en el marc d’un judici en el qual algunes defenses estan negociant condemnes menors. Un dels imputats inicialment va ser Ferran Falcó, que era president d’Adigsa i va ser diputat de CiU, però les diligències sobre ell van ser arxivades el 2013 per la magistrada Núria Bassols, que acabaria ocupant un càrrec al Govern d’Artur Mas com a comissionada per a la Transparència.

En canvi, entre els acusats hi ha l’exconseller delegat d’Adigsa, Josep Antoni Fontdevila, per qui es demanen deu anys per la suposada comissió de malversació, prevaricació i falsedat, així com José María Penín, que suposadament exercia externament tasques de tècnic i és familiar de l’exconseller Felip Puig, que en l’època dels fets que es jutjaran encapçalava el Departament de Política Territorial, del qual depenia Adigsa.

La sol·licitud de pena per a Penín és de cinc anys. Un dels empresaris encausats, José Antonio Salguero, ha assegurat que Puig i Artur Mas estaven al cas de suposat xantatge que va patir. Va declarar, de fet, pel que fa a unes obres de remodelació, que Penín li va dir que havia d’inflar un 20% les factures.

El seu testimoni també forma part del cas del 3%. Dotze anys després de les paraules de Maragall, que van causar la indignació de la bancada convergent, el cas Adigsa se suma als afers judicials en curs que afecten el partit de Jordi Pujol i Artur Mas. Actualment s’està jutjat a Barcelona el cas del Palau de la Música i, a Madrid, el cas Pretòria, en el qual estan encausats dos històrics del pujolisme, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra.

A més, segueixen les investigacions sobre la família Pujol Ferrusola i el cas del 3% -sobre el finançament irregular del partit-. El cas de les ITV, en el qual està imputat l’exdirigent de CDC, Oriol Pujol, està en espera d’anar a judici.

Finalment, el cas Adigsa ha arribat aquest dimarts a judici amb anuncis de pacte entre els acusats i la fiscalia, en el qual els excàrrecs del president Jordi Pujol encausats admetran que van malversar fons públics d’Adigsa a canvi d’una rebaixa de la pena. La Fiscalia deixaria les penes màximes en un any i nou mesos per cada delicte, un de malversació i un altre de falsedat, i amb la nova reforma del Codi Penal que preveu que es pugui suspendre l’ingrés a la presó per cada delicte inferior als dos anys, els acusats podrien evitar entrar a la garjola gràcies al pacte, que s’espera que s’acabarà de tancar-se en la propera sessió del judici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides