Narcís Serra afronta un complicat horitzó judicial

La Fiscalia Anticorrupció l'acusa d'administració deslleial pel forat provocat per les esbojarrades operacions immobiliàries de Caixa Catalunya
Título de la imagen
Título de la imagen

Als seus 73 anys, Narcís Serra ha de fer front a un dels períodes més complicats i amargs de la seva vida. Qui va ser el català més influent a Madrid durant el segle XX acaba de ser denunciat per la Fiscalia Anticorrupció i imputat per l’Audiència Nacional per administració deslleial, juntament amb els exdirectors generals de Caixa Catalunya, Josep Maria Loza i Adolf Todó, i 12 alts càrrecs d’aquesta entitat d’estalvis, que ha acabat absorbida pel BBVA. A tots 15 se’ls acusa d’haver provocat un forat de 721,4 milions d’euros en els comptes de Caixa Catalunya amb un total de 32 operacions immobiliàries endegades entre els anys 2000 i 2007 i que, després de l’esclat de la bombolla especulativa, van resultar ruïnoses.

EL RESCAT DEL FROB

Per ironies de la vida, Narcís Serra i Jordi Pujol –enemics acèrrims des de fa 40 anys a causa de l’aferrissada disputa partidista PSC-CiU i de la crisi de Banca Catalana, la judicialització de la qual el segon atribueix al primer– han acabat investigats per l’Audiència Nacional: el sumari pel forat de Caixa Catalunya l’instrueix el titular del jutjat n. 2, Ismael Moreno, mentre que el sumari per corrupció i frau fiscal de l’expresident de la Generalitat, la seva dona i els seus set fills l’instrueix el magistrat José de la Mata, del jutjat n. 5.

Amb el suport de la Guàrdia Civil, en funcions de policia judicial, el fiscal Fernando Maldonado ha investigat a fons la gestió dels antics responsables de Caixa Catalunya. Aquesta entitat –que es va fusionar l’any 2010 amb Caixa Manresa i Caixa Tarragona– va necessitar tres injeccions del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per un total de 12.052 milions d’euros a causa dels seus greus problemes de liquiditat i solvència. Precisament va ser el FROB qui va comunicar a la Fiscalia Anticorrupció les irregularitats que va detectar en la seva filial Promotora Catalunya Mediterrània (Procam) i en un munt de préstecs concedits, sense els tràmits o les garanties necessàries, a empreses immobiliàries.

Entre les operacions que més pèrdues van provocar hi ha les que es van fer a la zona de Múrcia, a la Llotja de Lleida, al sud de l’Algarve portuguès, a La Seda del Prat o a Polònia. Segons el fiscal Fernando Maldonado, els gestors de Caixa Catalunya van actuar amb una gran irresponsabilitat: compraven terrenys no urbanitzables a preu d’or, tot sabent que la seva requalificació era molt difícil; van concedir crèdits alegrement sense demanar taxacions independents ni garanties suficients; no van incloure clàusules suspensives en els contractes; van saltar-se les preceptives aprovacions dels préstecs per part de la comissió executiva o del consell d’administració de la caixa; van refinançar crèdits incobrables amb l’assumpció d’importants pèrdues, etc.

EL JUDICI PELS SOBRESOUS

En els pròxims dies, el magistrat Ismael Moreno citarà a declarar Narcís Serra i la resta d’investigats en aquest sumari i caldrà veure quines mesures cautelars els imposa. Aquest serà un tràngol difícil per a l’exalcalde de Barcelona, exministre de Defensa i exvicepresident del govern amb Felipe González, que, com a president de Caixa Catalunya entre els anys 2005 i 2010, va ser el màxim responsable de moltes d’aquestes operacions esbojarrades sota sospita.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides