Hospitals en el punt de mira

L'Hospital de Reus es fa insostenible i el de Mataró està col·lapsat
Hospital Sant Joan de Reus
Hospital Sant Joan de Reus

L’Hospital Sant Joan de Reus tancarà l’exercici del 2016 amb un forat de 8,4 milions d’euros, i això provoca que la seva situació financera sigui critica. El Diari de Tarragona explica que tot i que les xifres encara no són oficials, el més greu és que encara no s’ha trobat una solució al problema, i això fa que es posi en qüestió la viabilitat del model, tot i el rescat que es va fer amb el traspàs de quatre milions d’euros del fons de reserva de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre amb la voluntat d’incrementar el capital social del Sant Joan.

Aquest traspàs de diners permetrà que l’hospital tanqui el compte de resultats del 2016 amb quatre milions d’euros, però sense solucionar els seus greus problemes de base. De les mesures anunciades per revertir aquesta situació només se n’ha aplicat una, les vinculades a l’Ajuntament, amb l’exempció de l’IBI o condonació del Pla d’Ajust.

Un altre problema és que hi ha el fet de l’augment que reflecteix la partida de personal, ja que l’Hospital de Reus s’ha gastat al voltant de 2,5 milions d’euros més per pagar a la seva plantilla. Mentre que el 2015 va pagar 55,8 milions d’euros, l’any passat la xifra va ser de 58,2 milions.

La direcció de l’hospital està enmig d’unes negociacions amb la plantilla de treballadors per aprovar el nou conveni col·lectiu i el pagament de les retribucions variables en funció dels objectius del 2016, unes retribucions que la regidora de Salut, Noemí Llauradó, ha anunciat que no es pagarien mentre que el Sant Joan estigués en dèficit.

Per acabar d’arrodonir el tema, la indefinició del projecte de la regió sanitària i la reducció de l’aportació econòmica del CatSalut és un dels altres problemes als quals s’enfronta l’Hospital de Reus.

La intervenció de la Generalitat perpetua el col·lapse de l’Hospital de Mataró
Els treballadors de l’Hospital de Mataró han anat al Consell Comarcal del Maresme buscant una solució a la seva crítica situació, segons Crónica Global. Amb un deute de 2,1 milions d’euros, el departament de Salut es va fer càrrec de la gestió del centre el 2015, una intervenció que està previst que acabi a finals del 2018, però la situació està lluny de millorar i, de moment, es perpetua.

Els professionals es queixen d’un augment continu de les llistes d’espera, una obsolescència de l’instrumental cada vegada més acusada i mancances arquitectòniques. Com que no reben resposta del departament del conseller de Salut, Toni Comín, els treballadors de l’Hospital de Mataró han decidit portar les seves inquietuds a l’Administració de la comarca del Maresme.

I és que no només és l’Hospital de Mataró el que està saturat, sinó que els altres centres que formen part del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) també passen per problemes, asseguren fonts sanitàries. “Una auditoria tècnica quantifica en 23,7 milions d’euros la manca de pressupost per al CSdM, 10,5 milions dels quals són urgents; fa un any que el departament coneix aquests resultats i encara no hem rebut resposta”, indiquen les fonts sindicals.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides