SOS dels veïns de la Molina d’Alp pels danys mediambientals

Una plataforma de veïns du a terme una campanya reclamant mesures urgents per preservar aquesta zona dels Pirineus
Título de la imagen
Título de la imagen

La plataforma Salvem la Molina ha posat en marxa una campanya de recollida de signatures mitjançant la web change.org amb l’objectiu de presentar-les davant del Síndic de Greuges per donar més força a les reclamacions que l’associació ha fet davant l’Ajuntament d’Alp. La plataforma reclama la ràpida actuació sobre importants mancances que afecten la Molina, com ara el greu deteriorament i manca de conservació de nombrosos edificis, infraestructures i altres elements urbans, així com la lentitud del consistori a fer els arranjaments sol·licitats.

Per ara, la iniciativa ha reunit més de 250 firmes després que el Síndic de Greuges ja hagi obert quatre expedients per demanar-ne explicacions. Sota l’eslògan “Ajuda’ns a continuar endavant en el control del medi ambient i el manteniment d’aquest emblemàtic i bonic paratge dels Pirineus catalans“, l’entitat destaca els conflictes oberts amb l’Ajuntament d’Alp.

Entre aquests litigis destaca el greu deteriorament i manca de conservació d’edificis i infraestructures, la lentitud del consistori a portar-ne a terme el manteniment, la dificultat de conèixer els ingressos municipals obtinguts de la Molina, així com la relació d’ingressos generats pels impostos que paguen els veïns, les despeses fetes en treballs els darrers quatre anys i conèixer el balanç d’ingressos i els pressupostos per al present exercici 2017 que activin la millora general de tots els barris.

A més, sol·liciten que es pugui fer efectiva la restauració de l’abocador perquè no es va requerir al propietari del terreny que en fes la restitució total per tornar-lo al seu estat original. Durant més de vuit anys s’han acumulat 80.000 metres cúbics d’abocaments illegals en un espai catalogat d’especial interès. La zona afectada és al camí de l’Aigua de la Molina, a tocar de les pistes d’esquí.

Segons els ecologistes, la repoblació d’arbres és necessària pel perill d’esllavissades que hi ha a causa de l’erosió actual. L’omissió de restaurar el terreny resulta especialment greu en existir una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa fer-ho.

També hi ha una resolució del mateix departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que obliga a iniciar un procés per restituir l’aparença original del terreny, un bosc. El mandat del TSJC de l’any passat és ferm i ja respon a un recurs presentat l’any 2012 per l’Ajuntament a una sentència prèvia. Segons la presidenta de Salvem la Molina, Núria Martí, a hores d’ara “l’ajuntament no ha lliurat a l’entitat les diferents informacions que hem demanat, mentre que es va retardant l’execució de les actuacions que li demanem“.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides