Després del 4% i del 3%, la trama del 2%!

Pioneer Point Partners LLP ingressa cada any més d'un milió d'euros
Título de la imagen
Título de la imagen

Ja sabem que les obres que obtenia l’empresa Ferrovial gràcies a les adjudicacions manipulades per la Generalitat i les administracions controlades per Convergència tributaven un 4% de comissió, que s’ingressava, com a donatiu filantròpic, al Palau de la Música. Aquest 4%, es repartia entre l’1,5% que es quedaven Fèlix Millet i Jordi Montull per la feina de fer d’intermediaris i l’altre 2,5%, que anava a parar a les arques del partit pujolista a través de la Fundació Trias Fargas (posteriorment rebatejada com a CatDem). Aquesta martingala és una de les moltes que es jutjaran durant la vista oral del cas Palau que ha començat aquest dimecres dia 1 de març a la Ciutat de la Justícia i que es perllongarà fins a finals del pròxim mes de juny. 

Ironies de la història mafiosa de Catalunya. El complex d’edificis de la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet on se celebra aquest judici va ser construït per una UTE en la qual participava Ferrovial, i aquesta adjudicació també va generar la corresponent comissió corrupta que va ser ingressada puntualment al Palau de la Música.

El jutge del Vendrell Josep Bosch ja ha pogut acreditar, després dels escorcolls realitzats a l’Ajuntament de Torredembarra, a la seu de l’empresa Teyco i al despatx del tresorer de CDC, Andreu Viloca, la mecànica del 3% que s’ha aplicat, durant anys, a les adjudicacions de contractes de la Generalitat i de moltes institucions governades per convergents. En aquest cas, els “donatius voluntaris” d’empreses a les fundacions CatDem, Fòrum Barcelona i Nous Catalans camuflaven el pagament de les comissions acordades.

Després de quatre onades de detencions –l’última, el passat 2 de febrer–, l’operació Petrum ha aconseguit establir el vincle documental entre una vintena d’empreses beneficiàries de contractes públics i el finançament il·legal de CDC a través dels pagaments fets a les fundacions de la seva òrbita. Les últimes informacions apunten que l’exconseller Germà Gordó i l’expresident Artur Mas també estarien implicats en aquesta trama destapada a Torredembarra.

LA ‘BOMBA’ LAVA JATO

Però, a banda del 4% del Palau de la Música i del 3% d’Andreu Viloca, a Catalunya també tenim el cas del 2%, si bé aquest encara no ha estat objecte de cap investigació judicial. El 2% (exactament, l’1,95%) és el percentatge accionarial que té la societat britànica Pioneer Point Partners LLP en l’empresa ATLL Concessionària de la Generalitat SA, que subministra l’aigua en alta als 4,5 milions d’habitants de la conurbació de Barcelona, després del polèmic procés de privatització que va fer l’any 2012 el govern en funcions d’Artur Mas.

En síntesi, la Generalitat va vendre els drets d’aquesta empresa pública durant un període de 50 anys –valorats en uns 20.000 milions d’euros d’ingressos– a canvi de 995,4 milions d’euros, dels quals 298,6 milions van ser pagats quan es va signar l’adjudicació, a finals del 2012, i els 696,8 milions restants han quedat diferits. Es tracta d’un negoci segur i rodó per als socis d’ATLL Concessionària de la Generalitat, que es garanteixen, d’aquesta manera, uns suculents rendiments anuals a compte del rebut de l’aigua que paguen les llars i les empreses de l’àrea metropolitana de Barcelona.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides