La sanitat catalana, pionera en la lluita contra la mutilació genital femenina

Milions de dones al món són mutilades i condemnades a un patiment continu, infeccions i risc de mort
Título de la imagen
Título de la imagen

Tenir el control sobre el cos femení, sobre la sexualitat femenina, és una batalla que es perd en el fons del temps. Sota el precepte de la religió i la puresa s’han comès aberracions en el cos de les dones, i encara n’hi ha alguna que es manté, com l’ablació genital. En més de 30 països i a més de 200 milions de nenes i joves se’ls ha practicat una ablació genital l’últim any, un ritual que barreja creences, religió, tradició i mercadeig, perquè una dona en aquests països no es podrà casar, no val res, si no li han fet l’ablació.

Això que sembla tan llunyà, de terres africanes, als antípodes de la nostra civilitzada cultura occidental, passa també sota el nostre nas. A Espanya hi ha una població de prop de 200.000 persones procedents de països on es practica l’ablació, com per exemple el Senegal, Nigèria, Mauritània o Gàmbia, i es calcula que hi ha més de 17.000 nenes, nascudes ja a Espanya, en risc de ser sotmeses a aquesta pràctica.

Tot i que existeix un protocol d’actuació a nivell estatal i autonòmic, que posa en alerta policia, serveis sanitaris i socials, els casos es van donant amb comptagotes. Generalment les noies són enviades al país d’origen dels seus pares, però la Policia Nacional ja està alertant sobre els primers casos d’ablacions locals, realitzades per suposats metges sense titulació, que aprofiten una façana falsa de suposat centre sanitari per fer aquestes pràctiques.

PROGRAMA DE PREVENCIÓ

Tot i que existeix un cert risc, les campanyes de prevenció i conscienciació sembla que comencen a calar entre les dones migrants africanes. Un exemple són les visites a centres sanitaris per fer la reconstrucció genital. Durant el mes de febrer, l’Hospital Clínic de Barcelona va realitzar 11 operacions quirúrgiques de reconstrucció del clítoris a dones mutilades.

Aquest és un programa pioner a tot Espanya i que forma part de la sanitat pública. Les joves, entre 18 i 25 anys, havien estat derivades des dels serveis de ginecologia i tres d’elles havien nascut a Catalunya. Totes havien estat mutilades en països africans quan tenien dos o tres anys. L’operació per a la recuperació del clítoris no és tant un fet sanitari com la devolució de la seva sexualitat a aquestes noies, que viuen aquest fet com un trauma.

Aquesta mena d’operacions ja es fan des de fa alguns anys a la Clínica Dexeus, que ha realitzat unes 85 intervencions des del 2007, 12 de les quals l’any 2016. El perfil de les dones, segons ha facilitat el centre sanitari, és de joves d’origen africà d’uns 27 anys, nascudes al seu país o que van arribar aquí durant la infantesa. La majoria provenen de Barcelona i Girona, tot i que en els últims anys ha augmentat el nombre de dones que venen de Madrid.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides