Tardà entrarà a la comissió de Secrets Oficials del Congrés

El PP votarà a favor de la incorporació del diputat d'ERC a aquest òrgan
Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés
Joan Tardà, portaveu d'ERC al Congrés

El Partit Popular votarà a favor que el diputat d’ERC, Joan Tardà, formi part de la comissió de Secrets Oficials del Congrés, segons El Español. Les sessions de la comissió de Secrets Oficials són secretes i els diputats tenen l’obligació de no revelar el seu contingut, tot i que això no sempre es compleix.

Entre les seves funcions hi ha el control de les despeses reservades i la fiscalització del CNI i qualsevol matèria relacionada amb la seguretat de l’Estat. En aquesta comissió solen comparèixer els ministres de Defensa, Interior i Exteriors, així com la vicepresidenta del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, que té al CNI sota el seu comandament. Els grups del Congrés poden reclamar que s’informi sobre matèries declarades com classificades d’acord amb la Llei de Secrets Oficials.

El PP, que va vetar anteriorment a ERC en aquesta comissió quan tenia majoria absoluta, ara també s’inclina per votar el convergent Jordi Xuclà com a representant del Grup Mixt, i no a Francesc Homs. El Congrés decideix la setmana que ve la composició d’aquest òrgan especial. Cada grup parlamentari proposa un candidat, que sol ser el seu portaveu. El PSOE ja havia manifestat la seva intenció de no vetar a ningú. Tampoc Units Podem. Els 32 diputats de Ciutadans, per la seva banda, no donaran suport ni a ERC ni al Grup Mixt, i només votaran cinc noms.

Perquè Tardà i Xuclà entrin a la Comissió necessiten el suport exprés del PP. Els populars consideren que no poden oposar-se perquè ERC té grup parlamentari propi. Pel que fa al Mixt, els populars mai votarien a favor de Francesc Homs, processat al Tribunal Suprem pel 9-N, però en principi tenen menys inconvenients amb Xuclà.

L’última vegada que es va aprovar la composició aquest òrgan va ser al febrer del 2012, després que el PP guanyés les eleccions del 2011. En aquella legislatura el PP va vetar primer Amaiur, que liderava el Grup Mixt, i després a ERC fins en tres ocasions.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides