Els aristòcrates de la premsa apliquen la tisora

'La Vanguardia' prescindeix de dibuixants i 'ABC' afronta una vaga de firmes pels acomiadaments
Títol de la imatge
Títol de la imatge

Els dos diaris més antics que es venen als quioscos catalans estan aplicant retallades sobre plantilla i col·laboradors per reduir despeses. L’ABC, fundat el 1903 per l’aristòcrata Torcuato Luca de Tena, ha indignat els seus treballadors anunciant la intenció d’acomiadar vint persones i disminuir els sous de la resta per estalviar-se un 10% de la massa salarial.

Per protestar contra aquesta decisió, el comitè d’empresa de la capçalera emblemàtica del grup Vocento ha convocat una vaga de firmes que afecta visiblement aquest dimecres tant l’edició impresa com la digital. El comitè d’empresa d’ABC xifra en 1,150 milions d’euros l’estalvi de massa salarial que pretenen aconseguir els responsables del diari.

Els dibuixants de La Vanguardia
Pel que fa a La Vanguardia, capçalera nascuda el 1881 i propietat del comte de Godó, un dels seus dibuixants, Josep Maria Rius Ortigosa, més conegut com a Joma, ha denunciat al seu compte de Facebook que “ha decidit arraconar els dibuixants en un moviment que pretén reduir despeses”. “Excepte algunes excepcions, dibuixants i il·lustradors que portem col·laborant assíduament al diari des de fa prop de 30 anys s’han de posar a la cua i esperar que potser un cop al mes siguin demanats els seus serveis”, afegeix.

En Joma ha rebut recentment una trucada que li anunciava que la seva columna Tinta Carregada, present “cada dimarts ininterrompudament els últims 7 anys”, no es tornaria a publicar. La Vanguardia ha decidit encarregar moltes menys il·lustracions a col·laboradors -passant de 14 a 3- i confiar en una agència, segons Vilaweb.

“La degradació no és només del producte, que ja ho està prou, sinó que afecta també les formes, ja que això ens ha estat dit per telèfon, hores abans d’aplicar-ho i no ha estat dit per la direcció com correspondria després de tants anys de fer la nostra aportació al diari”, lamenta el dibuixant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides