Les aventures del Júnior al Gabon

Els cosins andorrans Pierre i Josep Duró tenen contactes al més alt nivell en el país africà que controla la família Bongo des de fa 50 anys
Título de la imagen
Título de la imagen

Aquest dijous, dia 9, el magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata, que instrueix la macrocausa contra el clan Pujol, prendrà declaració als cosins andorrans Josep i Pierre Duró. Els vol interrogar sobre els negocis de Jordi Pujol Ferrusola al Gabon, un petit país africà situat al golf de Guinea.

Pierre Duró coneix molt bé el Gabon, on va anar a parar l’any 1972 com a empleat de la petroliera francesa Elf, i va acabar quedant-s’hi i establint estretes relacions amb el clan de la família Bongo, que governa amb mà de ferro aquest país des de fa 50 anys. Josep Duró, excònsol major (alcalde) d’Ordino i exconseller general (diputat) d’Andorra, també ha fet incursions en aquesta zona de l’Àfrica occidental, gràcies a les connexions del seu cosí.

Jordi Pujol Júnior va començar a visitar amb intensitat Andorra a partir de l’any 1990 i aquí hi va fixar la base de les seves operacions financeres, gràcies al secret bancari i a la condició de paradís fiscal del Coprincipat. Exjugador i gran afeccionat al rugbi, el Júnior va crear un cercle de negocis amb dos amants d’aquest esport que va trobar a les valls de la Valira: Francesc Robert i Toni Zorzano, promotor d’un museu d’icones russes a la parròquia d’Ordino.

En la seva trajectòria com a “dinamitzador de negocis“, hi ha un abans i un després en la vida de Jordi Pujol Júnior: els pactes del Majestic que, l’any 1996, van permetre la investidura de José María Aznar com a president del govern espanyol amb el suport parlamentari de CiU. En la part secreta d’aquests protocols hi havia un pacte de col·laboració entre el sector negocis de Convergència i el sector negocis del PP.

És d’aquesta manera com Carles Vilarrubí entra en el consell d’administració de Telefónica, com el govern espanyol destina multimilionàries subvencions al Palau de la Música de Fèlix Milleto com Jordi Pujol Júnior amplia el radi dels seus negocis internacionals amb càrrec als préstecs i subvencions a l’exportació que dona l’administració central. Per fer avançar aquests projectes a Madrid, el Júnior s’alia amb Ignacio López del Hierro –el marit de l’actual ministra de Defensa, Dolores de Cospedal– i el seu nebot, José Herrero de Egaña, i creen plegats el grup Ibadesa.

En un informe de la UDEF que ha estat lliurat recentment al jutge José de la Mata, s’afirma que dos destacats alts càrrecs del govern AznarJosé Manuel Fernández Norniella i Juan Costa, que van ocupar la secretaria d’Estat de Comerç– eren els contactes polítics que afavorien amb ajudes públiques les operacions del grup Ibadesa. Entre d’altres projectes, Ibadesa va cobrar importants subvencions per desenvolupar, juntament amb l’empresa pública Mercasa, la construcció dels mercats centrals de Santo Domingo (República Dominicana) i Luanda (Angola).

És en aquest context d’entesa PP-CiU que, gràcies a les seves connexions a Ordino, Jordi Pujol Júnior aterra l’any 2001 a Libreville, la capital del Gabon, de la mà dels cosins Pierre i Josep Duró. El modus operandi és l’habitual d’aquest “dinamitzador de negocis” i del seu soci del despatx de Ganduxer 5, Jordi Puig, germà de l’exconseller Felip Puig: prometre comissions a tort i a dret per obtenir l’adjudicació de contractes públics.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides