Artur Mas: “la iniciativa política del 9N va ser meva”

En la primera sessió del judici al TSJC, Mas, Ortega i Rigau han estat contestant durant dues hores i mitja davant del jutge
Título de la imagen
Título de la imagen

L’expresident de la Generalitat, Artur Mas, només ha volgut respondre a les preguntes de la seva defensa, i no ha contestat ni a les preguntes de la fiscalia ni a les de l’acusació particular en el judici que ha començat avui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la consulta del 9N. Davant del jutge, Artur Mas ha declarat que “la iniciativa política del 9N va ser meva, ja que jo era el president de la Generalitat, tots els membres del govern van seguir les meves directrius”.

En la seva declaració, Mas a retret que el govern central va fer mofa de la consulta del 9N i que va trigar dues setmanes a recórrer-la davant el Tribunal Constitucional. Mas ha assegurat que el Constitucional no els va advertir de les conseqüències legals de no suspendre la consulta del 9N, argument que defensa la invalidesa del judici.

L’exvicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, en el decurs de la seva declaració davant el jutge ha afirmat que “jo ostentava la màxima responsabilitat en el que respecte al disseny i la planificació del dispositiu”. Ortega ha defensat que “no hi va haver cap funcionari que estigués implicat en l’execució del 9N”, i ha assegurat que “no vam utilitzar dades del cens ni cap dada protegida”.

L’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per la seva banda ha declarat al TSJC que es va informar que el procés es faria en els centres educatius i que el portarien a terme voluntaris. Rigau ha negat que es fes cap tipus de “coacció” als responsables dels centres educatius per obrir les portes el 9N.

Després de prop de dues hores i mitja de la primera sessió del judici, el president del TSJC, José María Barrientos, ha suspès la sessió que es reprendrà demà dimarts a les nou del matí. A la sortida de les instal·lacions del jutjat una multitud esperava als tres acusats.

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha xifrat en 40.000 els manifestants que avui han anat a donar suport a Mas, Ortega i Rigau a les portes del jutjat. Unes xifres que Societat Civil Catalana ha rebaixat fins a les 16.300 persones.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides