CCOO acusa de repressió l’amic hoteler de Rajoy

La precarietat laboral i l'acomiadament com a arma antisindical encenen la protesta contra Amancio López Seijas i el grup Hotusa
Título de la imagen
Título de la imagen

Un delegat sindical protesta amb un megàfon davant del Teatre Nacional de Catalunya i s’aturen a escoltar-lo l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, i la seva esposa, Helena Rakosnik. Era el 14 de maig del 2013, abans que comencés la gala del Premi Català de l’Any 2012, en què es va distingir el grup Hotusa en la categoria d’iniciatives socials i empresarials. L’empresari gallec arrelat a Catalunya Amancio López Seijas, que va recollir el guardó com a creador d’aquest empori hoteler, va dur als tribunals aquella protesta, convocada pels seus treballadors afiliats a CCOO contra desenes d’acomiadaments.

López Seijas no va poder provar que Sergio André, l’home del megàfon, l’hagués insultat, però aquest treballador encara li reclama que compleixi la sentència que va anul·lar el seu acomiadament i el d’un col·lega i va exigir a l’empresa abonar-los més d’un any i mig de salari. La indignació per aquests fets ha fet sortir al carrer treballadors d’arreu d’Espanya aquest gener. Acusen Hotusa de precaritzar, de reduir al mínim les plantilles i incorporar gent en pràctiques o amb contracte temporal i de reprimir els sindicats, fins al punt d’acomiadar-ne els delegats.

El tarannà de López Seijas 
André, tan veterà que va ser afiliat sindical clandestí a les acaballes del franquisme, explica que l’endemà de la protesta que va tenir lloc el passat dia 12 davant l’Exe Laietana Palace de Barcelona un treballadorimplicat sindicalmentva serrepresaliatamb un trasllat a un altre hotel per treballar-hi de nit. És el darrer exponent amb què il·lustra el tarannà d’Amancio López, a qui coneix bé perquè ja treballava a l’Hotel Cristal de Barcelona abans que fos adquirit per Hotusa fa dues dècades.

Segons rememora, López Seijas va xocar amb la plantilla de seguida que hi va aterrar perquè plantejava mesures descaradament contràries als interessos dels treballadors. Relata que, un cop fracassat l’atac frontal, l’empresari va optar per reduir de mica en mica la plantilla fins que, passats els anys, ha tombat el comitè d’empresa que controlava CCOO. André afirma que, abans de les eleccions sindicals, Hotusa va incorporar al Cristal 20 empleats “de confiança” perquè votessin, i UGT va guanyar.

Actualment estima que la representació sindical als hotels d’Hotusa, a diferència d’altres gegants del sector, és “pràcticament nul·la” perquè “tallen tot senyal incipient d’organització sindical“, i gairebé no queden comitès d’empresa com a tals, només afiliats i delegats aïllats. Tret del seu cas, el problema generalitzat no són els impagaments, sinó la proliferació de la temporalitat sense jornada completa i l’externalització, condicions que eviten la contractació sota conveni –més cara– i estalvien despesa per treballador.

Entre les jugades brutes atribuïdes a Hotusa hi ha amenaces d’acomiadament en vigílies de manifestacions i trasllats d’empleats a altres centres que el grup gestiona però que sap que abandonarà perquè se li acaba el contracte d’explotació. “Els treia per passar-li el mort al que venia després“, resumeix André.

Connectat amb el poder
L’altre Amancio va fer el salt a la gestió i l’adquisició d’hotels els anys 90 després d’haver fet forat amb Hotusa, inicialment dedicada a les reserves i avui marca d’un consorci que va facturar 955 milions d’euros l’any 2015.

Ha assolit posicions privilegiades al Cercle d’Economia (junta directiva), la patronal Foment del Treball (consell assessor), AENA (conseller independent) i el lobby turístic Exceltur (president). Com a conseller de Banca Cívica durant el procés d’integració i sortida a borsa, això sí, va ser imputat per la manipulació dels comptes de l’entitat a fi d’aparentar solvència.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

NOTÍCIES RELACIONADES

avui destaquem

Deixa un comentari

Notícies més llegides