I si surt federalisme?

Imaginem que finalment se celebra el referèndum que ha permès que la CUP doni suport a uns pressupostos de la Generalitat que considera injustos. Imaginem que el govern que el convoca té el rigor i el respecte pels ciutadans suficient com per plantejar-los diverses opcions. Imaginem que aquestes opcions són: quedar-nos com estem, ampliar les competències de Catalunya, optar per un Estat federal o crear-ne un d’independent.

Evidentment tres de les quatre opcions s’han de precisar i ser ben explicades. Quines competències hauria d’assumir Catalunya de les que ara no té? En què consisteix un Estat federal? I un d’independent?

Imaginem que la majoria dels catalans opta per la sortida federal. Quin seria el pas següent? El govern de la Generalitat s’ha plantejat aquesta hipòtesi? O la seva reacció seria dimitir, rentar-se les mans i fer mutis pel fòrum deixant en l’aire un “ja us ho fareu!”.

Pel que ens expliquen –que no és molt- els responsables del govern de Catalunya estan preparant allò que en diuen estructures d’Estat només pel cas que aquest estat sigui independent. Però ni diuen ni sembla que tinguin cap interès en preparar aquestes estructures cas que l’opció de la ciutadania sigui la federal.

Un govern democràtic que representi tots els ciutadans es preocuparia de tenir previst què fer en cas de triomf de qualsevol de les quatre opcions possibles. Si només pensa en el post-referèndum en clau independentista, aleshores no es pot estranyar si només participen a la consulta els secessionistes declarats.

“Referèndum sí o sí”, diu el president Carles Puigdemont. El resultat també ha de ser “Independència Sí o Sí?”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

AVUI DESTAQUEM

Deixa un comentari

Notícies més llegides