El president dels Estats Units està hipotecat

EL TRIANGLE publica la seva llarga llista de creditors
Título de la imagen
Título de la imagen

Donald Trump no tindrà una estada fàcil a la Casa Blanca. Tot just arribar, ja ha desenterrat la destral de guerra contra els periodistes i els mitjans de comunicació. En paral·lel, està augmentant la pressió mediàtica perquè el nou president dels Estats Units faci públiques les seves declaracions personals de renda dels últims anys, igual que han fet tots els seus predecessors en el càrrec.

La polèmica dels Trump Tax Returns (els impostos de Donald Trump) s’està convertint en un nou Watergate per al recentment proclamat president. L’escàndol és excepcional, ja que Donald Trump no ha fet pública cap declaració de renda des que va iniciar la seva vida laboral en l’empresa que va fundar el seu pare, Fred Trump, tot i que és notori, des de fa dècades, que s’ha convertit en un magnat del sector immobiliari.

EL FRACÀS D’ATLANTIC CITY

L’única declaració de renda que ha sortit a la llum pública és la de l’any 1995, que va ser filtrada i publicada pel diari The New York Times el setembre de l’any passat, en plena campanya electoral. En aquesta declaració consta que el 1995 Donald Trump va tenir unes pèrdues personals de 916 milions de dòlars, arran de la fallida de quatre dels seus casinos a Atlantic City. Aquestes fortes pèrdues li van generar un crèdit fiscal que li va durar 18 anys. És a dir, entre els anys 1996 i 2014, Donald Trump no va pagar ni un centau en impostos personals.

Tot apunta que la reticència del nou president dels Estats Units a publicar les seves declaracions de renda es deu a les incoherències entre aquestes i la declaració patrimonial que va haver de lliurar el 2015, en postular-se com a candidat a les presidencials. Tota persona que es presenta per a un càrrec electe als Estats Units està obligada per llei a emplenar un informe amb dades detallades i reals sobre la seva situació patrimonial. Amagar dades o lliurar informació falsa en aquest formulari suposa un delicte federal.

UN EIXAM DE 501 SOCIETATS

EL TRIANGLE ha tingut accés a la declaració patrimonial que Donald Trump va lliurar el dia 15 de juliol del 2015 a la US Office of Goverment Ethics, l’oficina ètica del govern dels Estats Units. El formulari es diu Executive Branch Personell Public Financial Disclosure Report (OGE Form 278i). La declaració retrata la seva situació financera personal i ocupa 92 pàgines: 48 pàgines de la declaració pròpiament dita i 44 pàgines més d’annexos. Segons aquesta documentació, consta que Donald Trump té participació en 501 societats amb activitats molt disperses.

El gruix són empreses immobiliàries, però també n’hi ha de dedicades a l’edició, a l’explotació de camps de golf, empreses d’alimentació, de begudes, etc. L’informe també detalla que en la majoria de les 501 societats Donald Trump és el president i administrador i que en gran part de les empreses la seva participació és del 100%. Resulta que cadascun dels edificis del seu imperi immobiliari està a nom d’una societat diferent i això explica, en bona mesura, aquest enorme eixam d’empreses que controla.

En canvi, l’informe no revela ni la facturació de les 501 societats ni els seus balanços. La declaració jurada permet deduir amb claredat que Donald Trump ha triat una estructura jurídica per al seu conglomerat societari on ell, a títol personal, fa de matriu del hòlding. L’alternativa més habitual hauria estat organitzar el seu grup amb una societat matriu al capdavant que, al seu torn, fos la propietària de les 501 societats.

LLEGEIX EL REPORTATGE COMPLET A L’EDICIÓ EN PAPER D’EL TRIANGLE D’AQUESTA SETMANA  

(Visited 87 times, 1 visits today)

avui destaquem

Feu un comentari